Amateur Gardening

Britannian myydyin viikoittain ilmestyvä puutarhalehti Amateur Gardening on älykkäin ja hedelmällisin valinta kaikille puutarhasta ja puutarhanhoidosta kiinnostuneille aloittelijoista kokeneisiin. Oletpa sitten vasta opettelemassa pihamalla kasvattamista, trimmaamassa tai viljelemässä, on tällä lehdellä sinulle varmasti annettavaa.

Moninkertaisesti palkittu puutarhanhoitoalan lehti on ollut kaikkien kasveja rakastavien informatiivinen ja viihdyttävä ystävä jo vuodesta 1884 lähtien. Se on melko pitkä aika hankkia kaikki se tieto, jota voidaan tarvita nurmikoiden, kukkapenkkien, yrttitarhojen ja kasvihuoneiden parissa puuhastellessa.

Oletpa sitten innokas puutarhuri tai vasta suunnittelemassa oman puutarhasi hyödyntämistä, Amateur Gardening on lehti, joka pitää sinut ajan tasalla ja näyttää tietä. Helposti seurattavia ohjeita upein kuvin, joiden avulla on lähes mahdotonta epäonnistua.

Amateur Gardening -lehti tilattavissa nyt Suomeen kotiovelle kannettuna painettuna tai digilehtenä!

Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Amateur Gardening on viikoittain ilmestyvä brittiläinen puutarhalehti, jota julkaisee Time Inc (UK).

Lehti sisältää uutisia, vinkkejä, artikkeleja, julkkiskolumneja ja -haastatteluja. Sen tavoitteena on antaa lukijoilleen tietotaitoa ja itseluottamusta oman pienen tai ison puutarhan muuttamiseen. Lehden asiantuntijavinkit ja tulevien kasvukausien ohjeet sekä kurkistukset maan kauneimpiin puutarhoihin inspiroivat luomaan täydellisiä kukkapenkkejä, upeita pengerryksiä ja mestarillisia vihanneksia.

Amateur Gardening

Lehden tilaaminen

Amateur Gardening on nyt tilattavissa myös Suomeen painettuna tai digilehtenä. Näin teet tilauksen:

 1. Siirry kustantajan verkkokauppaan katso tarjous -linkistä.
 2. Valitse toimitusmaaksi Suomi (Delivery country).
 3. Valitse painetun lehden tarjous (print) tai digitaalisen lehden tarjous (iPad+iPhone). Hinnat sisältävät verot ja toimituskulut.
 4. Valitse tilaatko itselle vai lahjaksi (gift).
 5. Valitse tilausjakson pituus, 1 vuosi tai 2 vuotta.
 6. Lisää tuote ostoskoriin.
 7. Syötä tilaajan tiedot ja siirry maksamaan tilaus.

Voit maksaa tilauksesi Visa- ja MasterCard-luottokorteilla turvallisen SSL-suojatun yhteyden kautta.

Saat tilausjakson ensimmäisen numeron kahdeksan (8) viikon kuluessa tilauksesta.

Mikäli valitsit digitaalisen version, saat tilausvahvistuksessa ohjeet sen käyttöönotossa. Tarvitset digilehden lukemista varten iPhone- tai iPad-laitteen sekä AppStoresta ladattavan ilmaisen sovelluksen. Avaa sovellus ja etsi tilaamasi lehti. Näpäytä oikeassa yläkulmassa olevaa "I have subscription" -linkkiä ja täytä lyhyt lomake. Kun näet kiitos-sivun, klikkaa "Done". Voit nyt kirjautua sovellukseen käyttämällä luomiasi tunnuksia ja ladata uusimman lehden.

Lehden historiaa

Amateur Gardening -lehden perustivat veljekset W.H. ja L. Collingridge Lontoossa vuonna 1884. Päätoimittajana toimi kasvitieteilijä ja akateemikko Shirley Hibberd aina vuoteen 1887 asti. Tämä tekee siitä Britannian vanhimman edelleen ilmestyvän puutarhalehden. Se oli myös Britannian myydyin puutarhalehti vuonna 2013. Lehden toimitus sijaitsee Poolessa, Dorsetissä.

Lehden perustamisen aikoihin markkinoilla oli ollut muitakin puutarhalehtiä, kuten Gardener's Chronicle ja Gardens Illustrated, jotka olivat enemmän ammattimaisia julkaisuja. Amateur Gardeningia pidetään ensimmäisenä kokonaan harrastelijoille suunnattuna puutarhalehtenä.

Lehden ensimmäinen numero sisälsi vain 16 sivua, joista 12 oli omistettu toimitukselliselle sisällölle. Lehti ajautui alusta alkaen vaikeuksiin, koska sen sisältöä pidettiin liian teknisenä. Julkaisun sai nousuun vasta T.W. Sanders, joka tiesi tarkkaan, mitä uuden sukupolven puutarhurit halusivat. Ensimmäiseen maailmansotaan mennessä lehden levikki ylitti 100 000 kappaleen rajan. Sanders kirjoitti myös useita kirjoja, joista tärkein oli puutarhanhoidon raamattunakin pidetty Encyclopaedia of Gardening.

Sandersin kuoltua vuonna 1926 hänen paikkansa otti apulaispäätoimittaja A.J. Macself, joka johti lehteä 20 levotonta vuotta. Vuonna 1934 Macselfin johdolla juhlittiin lehden 50-vuotisjuhlia yli 300 illallisvieraan kanssa.

Macself oli alkuperäisen Hardy Plant Societyn jäsen, tunnettu saniaisasiantuntija ja kenties vielä Sandersia tuottoisampi kirjailija. Hän kirjoitti lahja- ja vuosikirjoja, kalentereita sekä lukuisia puutarhanhoitokirjoja. Hän toimi päätoimittajana toisen maailmansodan läpi, vaikka sota-ajan paperinsääntely verotti lehden kokoa dramaattisesti. Macself kannusti ihmisiä kasvattamaan itse omia hedelmiään ja vihanneksiaan.

Kun Macself jäi eläkkeelle vuonna 1946, häntä seurasi Arthur Hellyer. Tämä charmikas, tietäväinen ja ahkera mies oli tullut lehteen vuonna 1929. Hän kirjoitti kirjojen lisäksi Financial Timesiin, Country Lifeen ja useisiin muihin aikakauslehtiin.

Hellyerin virkakaudella paperin säännöstely oli päättynyt ja lehti nautti suurta suosiota. Viikkolevikki kasvoi 300 000:aan ja numerossa saattoi olla 124 sivua. Hellyerin jäädessä eläkkeelle vuonna 1967 lehti oli ollut olemassa 83 vuotta, joiden aikana sillä oli ollut vain neljä eri päätoimittajaa.

Hellyerin jälkeen lehden päätoimittajaksi tuli kirjailija Julian Huxleyn poika, Anthony Huxley, joka oli innokas ja osaava puutarhuri. Vaikka hän tuki amatööripuutarhureita, hän oli enemmän kiinnostunut kasvitieteestä ja ekologiasta, erityisesti huonekasveista. Hän esitteli britannialaisille pullopuutarhat vuonna 1956, mutta jäi pois lehdestä vain neljän vuoden jälkeen keskittyäkseen kirjojen kirjoittamiseen ja freelance-journalismiin.

Päätoimittajan tehtävän hänen jälkeensä otti Peter Wood, joka oli tullut lehteen heti valmistumisensa jälkeen 1950-luvulla. Hän aloitti vastaamalla tuhansiin lehden vuosittain saamiin lukijoiden kysymyksiin. Woodin aikana lehti kävi läpi sekä tietokoneiden mukanaan tuoman teknologisen vallankumouksen että 1970-luvun teollisuuden rauhattomat ajat. Lehti jouduttiin painamaan useaan otteeseen tyhjille valkoisille sivuille, koska painajat eivät suostuneet painamaan tiettyihin ammattiliittoihin kuulumattomien toimittajien ja valokuvaajien sisältöä.

Wood lopetti lehdessä vuonna 1985 ja hänen tilalleen tuli Practical Householder -sisarlehdessä aiemmin työskennellyt Jack Kendall. Hän ei ollut kovin kokenut puutarhuri, mutta hyvä organisoija ja kirjoittaja. Hän kuitenkin kuoli syöpään vain 10 kuukauden jälkeen.

Woodin sairauden aikana hänen toimiaan hoitanut Grahan Clarke palkattiin päätoimittajaksi. Hän oli Lontoon Regent's Parkin hoitajan poika ja synnynnäinen puutarhanhoitaja itsekin. Lapsuutensa hän oli asunut majassa Queen Maryn ruusupuutarhassa. Clarke oli opiskellut puutarhanhoitoa ja työskennellyt muun muassa Buckinghamin palatsissa. Hän aloitti toimittajan työt vuonna 1976 ja tuli päätoimittajaksi 1986.

Clarken 11-vuotisen toimikauden aikana hän perusti kuukausittain ilmestyvän version Amateur Gardening -lehdestä nimeltä Your Garden. Vuonna 1997 hän alkoi keskittymään enemmän lehden liiketoimintapuoleen, mutta oli kehittämässä muun muassa vuosittaista National Amateur Gardening -tapahtumaa ja siirtolapuutarhoihin liittyvää Allotments 2000 -kampanjaa. Clarkea päätoimittajan roolissa seurasi Adrian Bishop vuonna 1997.

Bishop oli toiminut toimittajana paikallissanomalehdissä. Hänen aikanaan Amateur Gardening muuttui uutispainotteisemmaksi ja enemmän julkkistyyliseksi puutarhalehdeksi. Vuonna 2001 hän yleni julkaisijaksi ja lehden päätoimittajaksi nousi Tim Rumball, joka on tehtävässä edelleen. Rumballin aikakaudella lehti on ohittanut useita kilpailijoitaan ja vahvistanut asemiaan puutarhalehtien markkinoilla.

Päätoimittajat

 • Shirley Hibberd (1884-1886)
 • T.W. Sanders (1886-1926)
 • A.J. Macself (1926-1946)
 • Arthur Hellyer (1946-1967)
 • Anthony Huxley (1967-1971)
 • Peter Wood (1971-1985)
 • Jack Kendall (1985-1986)
 • Graham Clarke (1986-1997)
 • Adrian Bishop (1997-2001)
 • Tim Rumball (2001-)

Muita huomattavia vuosien varrella lehteen kirjoittaneita toimittajia ovat muun muassa Alan Titchmarsh, Monty Don, Charlie Dimmock, Bob Flowerdew, Anne Swithinbank, Percy Thrower, Peter Seabrook ja Margery Fish.

Katso myös

Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Kenelle?

Viherpeukaloille

Ilmestyy

51 numeroa vuodessa

Julkaisija

Time Inc (UK) Ltd

Päätoimittaja

Tim Rumball

Ensimmäinen numero

toukokuussa 1884

Levikki

30 148 (ABC 2014), joista tilaajia 12 000

Lukijamäärä

94 000 (NRS 2014-15)

Lukijaprofiili

59 % naislukijoita, 41 % mieslukijoita, lukijoiden mediaani-ikä 57 vuotta

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

0954-8513

Maa

Iso-Britannia

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram