The Financial Times (FT) on englanninkielinen kansainvälinen sanomalehti, joka keskittyy talous- ja liiketoiminnan uutisointiin.
Lehden ovat perustanut James Sheridan ja Horatio Bottomley vuonna 1888. Se yhdistyi kovimman kilpailijansa Financial News -lehden kanssa vuonna 1945.
Financial Timesilla on maailmanlaajuisesti noin 2,2 miljoonaa päivittäistä lukijaa. Lehden verkkosivustolla FT.comilla on noin 4,5 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää, yli 285 000 uutiskirjetilaajaa ja noin 600 000 maksavaa asiakasta. FT:n kansainvälisten julkaisujen levikki on yli 230 000 (2014). Elokuussa 2014 lehden kaikkien printtijulkaisujen yhteislevikki oli noin 210 000.
Vuonna 2015 japanilainen mediayhtiö Nikkei osti Financial Timesin Pearson plc:ltä noin 1,2 miljardilla eurolla.
Financial Timesin historiaa
FT:n perusti London Financia Guide tammikuussa 1888 ja samana vuonna lehden nimi muuttui Financial Timeksi. Lehti kutsui itseään "vilpittömäksi rahoittajaksi ja kunnialliseksi meklariksi". Alunperin neljäsivuisen lehden kohderyhmää oli Lontoon rahoitusyhteisö ja ainoa kilpailija hieman vanhempi Financial News. Lehti painettiin halvemmalle valkaisemattomalle paperille, millä se erottui kilpailijastaan. Liikemies Brendan Bracken yhdisti Financial Times ja Financian Newsin yhdeksi kuusisivuiseksi sanomalehdeksi 57 vuoden jälkeen. Financial Times toi uudelle lehdelle laajemman levikin ja Financial News enemmän toimitusosaamista.
Kustannus- ja koulutusyhtiö Pearson osti lehden 1957 ja vuosien aikana lehden koko, lukijakunta ja tavoittavuus kasvoivat. Rajat ylittävän kaupan, pääomavirtojen ja englannin kielen yleistymisen myötä lehteä alettiin viemään ulkomaille 1970-luvulla. Ensimmäinen Britannian ulkopuolinen FT-julkaisu painettiin Frankfurtissa 1979. Nykyään FT on kansainvälinen sanomalehti, jota painetaan 22 paikkakunnalla ja siitä ilmestyy viisi erillistä julkaisua: Britanniassa, manner-Euroopassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Lähi-idässä. Euroopan versiota jaetaan manner-Euroopan lisäksi Afrikassa. Euroopan yhdentymisen myötä Financial Timesia on pidetty tärkeimpänä Euroopan Unionia ja yhteisvaluutta euroa koskevana uutislähteenä.
Vuonna 1994 FT alkoi julkaisemaan luksus-lifestyle-lehteä nimeltä How To Spend It.
Financial Times teki ensimmäisen yrityksensä online-maailmassa toukokuussa 1995 perustamalla FT.comin. Verkkosivustolla julkaistiin uutisten yhteenvetoja ja vuodesta 1996 alkaen osakekursseja. Sivusto oli mainosrahoitteinen. FT.com kävi läpi monia uudistuksia ja muutoksia 1997-2000, kun sen omistajat reagoivat internetin muutoksiin. FT julkisti tilaajapalvelut vuonna 2002 ja se on tänä päivänä yksi harvoista Britannian tilaajapalveluilla toimivista uutissivustoista.
FT alkoi julkaisemaan sanomalehden Yhdysvaltain versiota 1997 ja vain vuotta myöhemmin siitä tuli ensimmäinen brittiläinen sanomalehti, joka myi enemmän ulkomailla kuin Britanniassa. Vuonna 2000 lehteä alettiin julkaisemaan yhteistyönä myös Saksassa, mutta sen julkaiseminen päättyi 2012.
Lehden sisältö ja lukijakunta
Financial Timesin sisältö voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen. Ensimmäinen osa-alue kattaa kotimaiset ja kansainväliset uutiset, toimituksellisen sisällön politiikasta ja taloudesta sekä tunnettujen johtajien, päättäjien ja akateemikkojen mielipidekirjoitukset. Toinen osa-alue sisältää taloudellisia tietoja sekä yrityksiä ja markkinoita koskevat uutiset. Vaikka FT:tä pidetään ensisijaisesta taloussanomalehtenä, se sisältää myös esimerkiksi tv-ohjelmatietoja, säätietoja ja arkisempia artikkeleja.
The Lex on ensimmäisen osa-alueen takakannen päivittäinen kolumni, joka sisältää globaalia rahoitusta ja taloutta koskevia analyysejä ja mielipiteitä. Lex-kolumni julkaistiin ensimmäisen kerran lokakuussa 1945 ja sen nimi johtaa juurensa latinankielisestä ilmaisusta Lex Mercatoria, joka tarkoittaa kauppiaan lakia. Kolumnia ovat kirjoittaneet monet kuuluisat alumnit, jotka ovat siirtyneet tekemään uraa elinkeinoelämän ja hallinnon aloilla.
Asenne ja mielipiteet
FT on vapaiden markkinoiden ja globalisaation puolestapuhuja. Lehti on tukenut avoimesti muun muassa Margaret Thatcherin ja Ronald Reaganin monetaristista politiikkaa, ja Britannian keskusta-vasemmistolaista Työväenpuoluetta.
FT on kohtuullisen Eurooppa- ja EU-myönteinen mitä tulee alueen yhteisiin talousmarkkinoihin. Se on vastustanut tiukasti Irakin sotaa ja tukenut Barack Obamaa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 2008 ja 2012.
Britanniassa lehti on tukenut Liberaalidemokraattien ajamia kansalaisvapauksia ja poliittisia reformeja, mutta kiitellyt myös Työväenpuolueen puheenjohtaja Gordon Brownia finanssikriisin hoidosta 2007-2008. Lehti on tukenut myös Konservatiivipuoluetta, mutta kyseenalaistanut sen euroskeptisiä näkemyksiä.
Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.