Fortune

Vertaansa vailla oleva Fortune vie sinut bisnesmaailmaa päivittäin muokkaavien ihmisten ja ideoiden luokse. Se on välttämätöntä luettavaa kaikille menestyville johtajille ympäri maailmaa.

Fortune tarjoaa asiantuntijoiden neuvoja, joiden avulla optimoit uraasi, sekä syvällisiä analyysejä teknologiasta, liike-elämästä sekä talouden trendeistä ja läpimurroista. Se antaa käytännöllistä tietoa, joiden avulla kasvatat yritystäsi, etenet urallasi ja teet viisaita sijoituksia – niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Fortunen levikki on yli miljoona ja sitä lukee yli 5 miljoonaa ihmistä. Sen franchiseja ovat Fortune 500- ja Fortunen 100 parasta työnantajaa -listaukset.

Tilaa Fortune-lehti tarjoushintaan

Fortune on yhdysvaltalainen talouslehti, jota julkaisee Time Inc. Lehden on perustanut Henry Luce vuonna 1929. Lehti kilpailee pääasiassa Forbesin ja Bloomberg Businessweekin kanssa talouslehtien kategoriassa. Sille on tunnusomasta pitkät ja perusteelliset artikkelit. Fortune tunnetaan parhaiten Fortune 500 -listauksestaan, joka listaa maailman suurimmat yritykset tulossa mitattuna vuosittain. Listausta on julkaistu vuodesta 1955 lähtien.

Fortune-lehden historiaa

Fortunen perusti Time-lehden toinen perustaja Henry Luce vuonna 1929 "ideaalisena super-luokan aikakauslehtenä", "erottuvana ja ylellisenä julkaistuna", joka "kuvaa, tulkkaa ja tallentaa elävästi teollista sivistystä". Lucen liikekumppani Briton Hadden ei ollut innoissaan ideasta, jolle Luce aikoi alunperin antaa nimen Power, mutta vei asiaa eteenpäin Haddenin yllättävän kuoleman jälkeen 1929.

Vuoden 1929 pörssiromahduksen ja sitä seuranneen 1930-luvun laman jälkeen Lucekaan ei ollut kovin optimistinen, mutta lehden ensimmäinen numero julkaistiin helmikuussa 1930. Sen päätoimittaja oli Luce, toimituspäällikkö Parker Lloyd-Smith ja taiteellinen johtaja Thomas Maitland Cleland.

Ensimmäisen numeron hinta oli yksi dollari, mikä oli siihen aikaan varsin korkea hinta (noin 14 dollaria nykykurssilla). Urbaanin legendan mukaan lehden kallis hinta oli Clelandin pila, jonka hän laittoi lehden kanteen, koska oikeaa hintaa ei oltu vielä päätetty. Lehti päätyi kuitenkin painoon ennen kuin kukaan huomasi virhettä. Kun ihmiset näkivät sen myynnissä, he ajattelivat sen sisältävän jotain todella näkemisen arvoista. Itse asiassa peräti 30 000 ihmistä oli tilannut lehden ensimmäisen 184-sivuisen numeron. Vuoten 1937 mennessä tilaajia oli jo 460 000 ja lehti teki yli puoli miljoonaa voittoa vuodessa.

Sen aikaiset talousjulkaisut olivat enimmäkseen mustalla valkoiselle painettuja numeroja ja tilastoja, mutta Fortune oli muita lehtiä isompi ja se painettiin kermanväriselle raskaammalle paperille. Lehti tunnettiin myös valokuvistaan, joita työsti Margaret Bourke-White ja muut.

1930-luvun laman aikana lehti loi mainetta sosiaalisella omallatunnollaan, värivalokuvillaan ja kirjoittajatiimillään, johon kuuluivat muiden muassa James Age, Archibald MacLeish, John Kenneth Galbraith ja Alfred Kazin. Lehdestä tuli tärkeä osa Lucen mediaimperiumia. Timen (1929) ja Fortunen (1930) jälkeen Luce perusti Life-lehden 1936 ja Sports Illustratedin 1954.

Perustamisestaan lähtien Fortune ilmestyi kerran kuukaudessa aina vuoteen 1978 asti. Tammikuussa 1978 se alkoi ilmestymään joka toinen viikko. Lokakuussa 2009 pudonneen levikin ja mainostulojen myötä lehti alkoi ilmestymään kolmen viikon välein.

Vuonna 1986 päätoimittajana aloittaneen Marshall Loebin aikana Fortune on sisältänyt perinteisen liiketoiminnan ja talouden ohella enemmän kaavioita, kuvaajia ja taulukoita, sekä artikkeleja johtajien elämästä ja maailmantalouden sosiaalisista ongelmista, kuten koulujen tehottomuudesta ja kodittomuudesta.

Kesällä 2014 Time Inc:n irtauduttua emoyhtiöstään Fortune julkaisi oman nettisivuston Fortune.comin.

Lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Kenelle?

Taloudesta kiinnostuneille

Ilmestyy

Joka kolmas viikko

Julkaisija

Time, Inc.

Päätoimittaja

Alan Murray

Ensimmäinen numero

1930 (perustettu 1929)

Levikki

844 023 (AAM 2014)

Lukijamäärä

3 339 000 (AAM 2014)

Lukijaprofiili

67 % mieslukijoita, 33 % naislukijoita, lukijoiden mediaani-ikä 50

Irtonumero

5,00 € (Lehtipiste)

ISSN

0015-8259

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram