L'Obs (alunperin France Observateur, myöhemmin Le Nouvel Observateur, lokakuusta 2014 lähtien vain L'Obs) on viikoittain ilmestyvä ranskalainen uutislehti. Pariisin 2. arrondissementissa toimipaikkaansa pitävä lehti on Ranskan merkittävin yleishyödyllinen aikakauslehti levikillä ja lukijamäärällä mitattuna. Sen nykyinen päätoimittaja on Matthieu Croissandeau.
Lehden historiaa
Lehden perustivat Jean Daniel ja Claude Perdriel vuonna 1950 nimellä France-Observateur. Nimi Le Nouvelle Observateur otettiin käyttöön vuonna 1964, mistä lähtien lehteä on julkaissut viikoittain Groupe Nouvel Observateur.
Lehti sisältää politiikkaan, liike-elämään ja talouteen liittyviä uutisia. Se sisältää laajan katsauksen Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan poliittisiin, taloudellisiin ja kulttuurisiin kysymyksiin sekä muihin päivän keskeisiin kysymyksiin. L'Obsin vahvimpia alueita ovat poliittiset- ja kirjallisuusaiheet. Sitä pidetään Ranskan intellektuellien lehtenä ja toisinaan halventavassa mielessä myös "vasemmistokaviaarin näennäisvirallisena elimenä".
Lehden verkkosivusto nouvelobs.com avattiin vuonna 1999.
L'Obsin kesäkuussa 2004 käyttöön otetussa uudessa peruskirjassa sen toimintaperiaatetta kuvataan seuraavasti: "Nouvel Observateur on kulttuurinen ja poliittinen viikkolehti, joka orientoituu sosiaalidemokraattiseen liikkeeseen, jossa yhdistyvät vapauden kunnioittaminen ja pyrkimys sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen."
Lehden nykyistä toimitusneuvostoa johtavat sen kaksi perustajaa Jean Daniel ja Claude Perdriel, kaksi päätoimittajaa Laurent Joffrin ja Serge Lafaurie sekä pääjohtaja Jacqueline Galvez. Lehden perustamisessa auttoivat André Gorz ja muita L'Express -lehdestä lähteneitä toimittajia.
Joulukuussa 2011 Nouvel Observateur osti uutissivusto Rue89:n.
Vuonna 2014 vasemmistolaisen Le Monde -sanomalehden omistajat ostivat 65 prosentin osuuden lehdestä. Kaupan seurauksena kaksi toimitusryhmän jäsentä erosi lehdestä.
Lokakuussa 2014 lehden nimi muuttui muotoon L'Obs. Samalla lehden layout uusittiin ja se alkoi sisältämään syvällisiä tutkintakertomuksia, tarinoita ja ideakeskusteluja.
Katso myös: