Parnasso

Parnasso on Suomen tärkein, perinteikkäin ja monipuolisin kirjallisuuslehti, jossa yhdistyvät mielenkiintoiset haastattelut, terävät kolumnit ja punnitut arvostelut.

Parnasso kertoo, mikä klassikoissa on tuoretta ja mikä uutuuksissa on kestävää. Siihen kirjoittavat Suomen parhaat kirjailijat ja kirjallisuuden ammattilaiset, jotka tarjoavat lähes 200 asiantuntevaa kirja-arvostelua vuodessa. He kertovat, mitä kirjallisuudessa tapahtuu juuri nyt, valottavat ilmiöiden taustoja, esittelevät tekijät ja avaavat antoisimmat keskustelut.

Lehden lukijat ovat himolukijoita, jotka haluavat seurata kulttuuria pintakuohuja syvemmältä.

Tilaa ajaton, mutta ajankohtainen Parnasso nyt kampanjahintaan!

 

Tilaa Parnasso-lehti tarjoushintaan

Parnasso on vuonna 1951 perustettu suomalainen kirjallisuuslehti. Se syntyi, kun Näköala- ja Ajan kirja -lehdet yhdistyivät. Lehteä julkaisi ensin Suomen Kulttuurirahasto, mutta lehti siirtyi 1960-luvulla Yhtyneille Kuvalehdille (nykyinen Otavamedia Oy).

Parnasso perustettiin tarkoituksena liennyttää kirjallisuuden uudistajien ja säilyttäjien välisiä ristiriitoja. Ajatus uudesta lehdestä oli V. A. Koskenniemen, joka ei pitänyt lehtien uudesta linjasta ja saamastaan arvostelusta, vaan halusi säilyttää vanhan linjan. Lehden ensimmäinen päätoimittaja Kaarlo Marjanen oli kompromissi näiden kahden leirin väliltä, mutta lehti muuttui nopeasti nuoren polven moderniksi foorumiksi, jolla käytiin vilkasta keskustelua kirjallisuudesta, kirjallisuusteoriasta ja -kriitikistä.

Parnasson kulta-ajat olivat 1950- ja 1960-luvuilla, jolloin lehti käsitteli kirjallisuuden lisäksi teatteria, elokuvaa ja televisiota. 1960- ja 1970-luvuilla kehittyivät lehden vaateliaammat teemat, mutta 1970-luvun lopulla lehti oli lakkautusuhan alla. 1990-luvulta 2000-luvulle lehti alkoi saamaan entistä enemmän arvostelua ja sitä uudistettiin. Lehdestä tuli neljä kertaa vuodessa ilmestyvä aikakauskirja, mutta vuonna 2003 lehti muuttui jälleen enemmän aikakauslehtimäiseksi. Syksyllä 2014 Parnasso, Suomen Kuvalehti ja Kanava-lehti yhdistyivät Otavamedian omaksi lehtiperheeksi ja sen päätoimittajaksi tuli Ville Pernaa. Nykyinen päätoimittaja on Matti Kalliokoski.

Intohimoisten kirjallisuusharrastajien lehti

Parnasso on Suomen tärkein kirjallisuuslehti ja himolukijoiden herkkupala. Lehti sisältää kunnianhimoisia henkilöhaastatteluja, teräviä kolumneja ja esseitä, sekä punnittuja arvosteluja, jotka yhdessä takaavat, että lukijat tietävät, mitä kirjallisuudessa tapahtuu juuri nyt.

Parnassoa lukevat kirjallisuuden ja lukemisen ammattilaiset sekä he, jotka haluavat seurata kulttuuria pintaa syvemmältä. Suomen parhaat kirjoittajat ja lehden harkittu ulkoasu ovat osoittautuneet menestysreseptiksi. Lehden levikki on kasvanut jo yli 7 000 kappaleeseen ja palaute on ollut erinomaista.

Parnasson lukijat ovat intohimoisia lukijoita. Sivistyneitä ja koulutettuja, kirjallisuutta ja sen ympärillä käytävää keskustelua tarkkaan seuraavia henkilöitä, jotka seuraavat myös muuta kulttuuria: musiikkia, elokuvia, näyttelyitä, konsertteja sekä näyttämö- ja kuvataiteita.

Parnasso on ajaton ja ajankohtainen lehti, joka kertoo, mikä klassikoissa on edelleen tuoretta ja mikä uutuuksissa tulee kestämään. Se on lehti, joka saa lukijan tuntemaan, että hänen ajattelukykyään arvostetaan.

Parnasso- ja Kanava-lehti luopuivat irtonumeromyynnistä huhtikuussa 2015. Syynä oli tilaajavoittoisten lehtien pieni irtonumeromyynti. Lehti on tilattavissa määräaikais- tai kestotilauksena 4, 6, tai 8 numeron tilausjaksolla.

Katso myös:

Kenelle?

Intohimoisille kirjallisuudenharrastajille

Ilmestyy

6 numeroa vuodessa

Julkaisija

Otavamedia Oy

Päätoimittaja

Matti Kalliokoski

Ensimmäinen numero

1951

Levikki

5 775 (LT 2014)

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

-

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä

ISSN

0031-2320

Maa

Suomi

Kieli

suomi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram