Fiskejournalen – Ruotsin suurin riippumaton urheilukalastuslehti
Mikä Fiskejournalen on?
Fiskejournalen on ruotsalainen aikakauslehti urheilukalastuksesta, jonka perusti huhtikuussa 1974 Olof Johansson. Hän toimi myös lehden päätoimittajana vuoteen 2000 asti. Lehdessä julkaistaan artikkeleita useista eri kalastusmenetelmistä, kuten perhokalastuksesta, meri- ja rannikkokalastuksesta sekä onkimisesta ja heittokalastuksesta. Vuonna 1997 käynnistettiin lehden verkkoversio.
Nykyään Fiskejournalen on Ruotsin suurin urheilukalastuslehti. Yhdeksän kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä julkaisee Aller Media, ja sen päätoimittaja on Martin Falklind.
Lehti kalastajilta kalastajille
Huhtikuussa 1974 se näki päivänvalon: kalastuslehti, jota tekivät kalastajat muille kalastajille! Fiskejournalen oli syntynyt ja vielä 33 vuotta myöhemminkin sen tavoite on sama: lyhentää kalareissujen välistä aikaa.
Fiskejournalen on ollut olemassa jo niin pitkään, että siitä on tullut ikoni ruotsalaisten urheilukalastajien keskuudessa. Se tekee kalastuksesta parempaa ja hauskempaa lukijoilleen.
Käytännöllinen kalastuslehti
Alunperin Fiskejournalet keskittyi käytännöllisiin ohjeisiin ja vinkkeihin. Jo lehden ensimmäisessä numerossa annettiin vinkkejä kalastukseen soveltuviin veneisiin, joita seurasivat "Näin kalastat..." -tyyppiset artikkelit.
1970-luvun loppupuolella lehden tilaajille tarjottiin mahdollisuutta valita kolmesta erikoisosiosta: perhokalastus, meri & rannikko tai onginta & pilkki. Samoihin aikoihin Leif Engström alkoi kirjoittamaan lehteen uraauurtavia artikkeleitaan topokalastuksesta.
Vuonna 1978 ilmestyi ensimmäinen Fiskejournalenin vuosikirja ja perinne julkaista kooste kuluneesta kalastusvuodesta. Vuosikirjaa julkaistiin omana tuotteenaan kaikkiaan 12 vuotta, mutta nykyään lehti julkaisee runsaita kalastuskausiliitteitä lehtensä välissä.
Vuotta myöhemmin lehti alkoi järjestämään kalakisaa, joka on käynnissä vielä tänäkin päivänä.
Yhteistyö liiton kanssa
1980-luvun alussa videokamerat alkoivat yleistymään ja Fiskejournalen oli tietysti mukana kehityksessä. Lehti alkoi tuottamaan ja myymään kalastuselokuvia.
Vuonna 1988 Fiskejournalenista tuli ammattilehti, kun se aloitti yhteistyön Ruotsin urheilukalastusliiton kanssa. Lehden nimi oli vähän aikaa Fiskejournalet-Sportfiskaren, mutta nimi muutettiin muotoon Sportfiske vuonna 1990.
Yhteistyö urheilukalastajien kanssa kesti 10 vuotta, mutta vuonna 1998 liiton haluttua julkaista omaa lehteä, herätettiin Fiskejournalen jälleen henkiin.
Ensimmäinen verkossa
Vuosi 1997 oli myös virstanpylväs lehden historiassa, kun se aloitti verkkolehtenä. Kuten tavallista, Fiskejournalen oli ensimmäisenä vesillä ja ehti julkaisemaan verkkolehteään useita vuosia ennen kuin muut lehdet ehtivät mukaan apajille.
Lehden 33-vuotisen historian aikana sillä on ollut vain kaksi päätoimittajaa. Martin Falklind seurasi tehtävässä Olof Johanssonia vuonna 2000 ja hänellä on edessään vielä lähes 20 vuotta, mikäli hän aikoo olla tehtävässä yhtä pitkään kuin Johansson. Monet muutkin työntekijät ovat työskennelleet lehdelle pitkään: uutis- ja verkkotoimittaja Svenne Andersson aloitti toimituksessa vuonna 1988 ja ilmoituspäällikkö Håkan Otterberg vain vuotta myöhemmin.
Syy miksi työntekijät viihtyvät lehdessä niin pitkään on yksinkertainen: he käsittelevät päivittäin parasta asiaa eli urheilukalastusta!
Lehti on tilattavissa Suomeen TilaaLehti.fi-sivuston kautta 3, 6 tai 9 numeroa kattavana määräaikaistilauksena.