Fantasy & Science Fiction

Vuonna 1949 perustettu Fantasy & Science Fiction (F&SF) on palkittu yhdysvaltalainen scifi- ja fantasialehti ja useiden SF-klassikkojen alkuperäinen julkaisija, mukaan lukien Stephen Kingin Dark Tower, Daniel Keyesin Flowers for Algernon ja Walter M. Millerin Canticle for Leibowitz.

Jokainen lehden joka toinen kuukausi ilmestyvä numero tarjoaa:

 • Mukaansatempaavia lyhytnovelleja huippukirjailijoilta, kuten David Gerrold, Ursula K. Le Guin, Terry Bisson ja monet muut
 • Scifimaailman arvostamat ja suorasanaiset kirja-, elokuva- ja tiedearvostelut
 • Sarjakuvia ja kirjoitettua huumoria
Ei saatavilla*

* Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tarjousta tästä lehdestä. Ole hyvä ja tutustu muihin loistaviin lehtitarjouksiin alla. :)

Fantasy & Science Fiction (usein vain F&SF) on lukemistolehden kokoinen amerikkalainen fantasia- ja science fiction -aikakauslehti, jota julkaisi vuodesta 1949 lähtien Mystery House ja myöhemmin Fantasy House. Molemmat niistä olivat Lawrence E. Spivakin Mercury-kustannusyhtiön tytäryhtiöitä, joka otti julkaisijan haltuunsa 1958. Vuodesta 2001 lehteä on julkaissut Spilogale Inc. Nykyään lehti ilmestyy joka toinen kuukausi ja sen jokainen numero sisältää 256 sivua.

Lehti aloitti The Magazine of Fantasy -nimisenä syksyllä 1949. Käsittääkseen koko spekulatiivisen fiktion kirjon, nimi muutettiin jo toisessa numerossa muotoon The Magazine of Fantasy and Science Fiction. Neljästi vuodessa ilmestynyt lehti laajeni ilmestymään joka toinen kuukausi jouluna 1950. Lehti otti &-merkin käyttöön nimessään 1951, mutta vaihtoi and-sanan takaisin 1952. Lokakuussa 1987 lehden nimi muuttui nykyiseen muotoonsa: Fantasy & Science Fiction.

Fantasy & Science Fiction -lehden historiaa

1940-luvun puolivälissä J. Francis McComas oli päätoimittajana uudenlaisessa Adventures in Time and Space -lehdessä (Modern Library Giant). Se esitteli science fictionin lukuisille amerikkalaisille toisen maailmansodan jälkeen. Anthony Boucher kirjoitti 1940-luvun loppupuolella käsikirjoituksia radioon, mutta jätti radiotyön 1948 työskennelläkseen McComasin kanssa uuden lehden parissa, joka tunnettaisiin myöhemmin nimellä The Magazine of Fantasy and Science Fiction. Lehti perustettiin 1949 ja se seisoi tukevasti jaloillaan 1950.

Tosiasiassa Boucher ja McComas yrittivät perustaa fantasiaa ja yliluonnollisia tarinoita käsittelevää lehteä neljä vuotta. Alun perin he esittelivät ideansa Ellery Queen's Mystery Magazine -lehden Fred Dannaylle, joka kehotti heitä puhumaan Spivakille. Tammikuussa 1946 Boucher ja McComas matkustivat New Yorkiin tapaamaan Spivakia, joka ehdotti, että he kokoaisivat sisällön koenumeroon. Palattuaan Kaliforniaan he kasasivat lehden luonnoksen ja lähettivät sen Spivakille, joka johti sopimukseen elokuussa 1946.

Syyskuussa 1947 Mercury-kustannusyhtiön johtaja Joseph Ferman pyysi saada materiaalia kokeelliseen julkaisuun nimeltä Fantasy and Horror. Boucher ja McComas toimittivat materiaalin, mutta tutkittuaan muiden lukemistokokoisten lehtien myyntilukuja, Ferman päätti lykätä lehden julkaisua. Kokonainen vuosi kului ennen kuin hän käynnisti projektin uudelleen 1949. Ferman halusi lehteen scifiä ja nimeksi The Magazine of Fantasy. Lokakuussa 1949 lehti esiteltiin viimein lounaskutsuilla New Yorkissa.

Boucher ja McComas halusivat keskittyä uusintapainoksiin. He poistivat lehden sisäsivuilta piirrokset ja lehden teksti esitettiin yhdessä sarakkeessa. Tämä sai sen näyttämään kirjallisuuslehdeltä. Boucherin kirjoittamat johdannot oli tarkkaan harkittuja, minkä tarkoituksena oli saada vedettyä lukijat mukaan tarinoiden ensimmäisiin kappaleisiin, sekä tarjota taustatietoa ja oivalluksia. Tämä oli yksi lehden erityispiirteistä, ja monet lukijat lukivat lehdestä ensin kaikki johdannot ennen kuin päättivät, mitkä jutut he halusivat lukea ensiksi.

Lehden aloittamisen aikaan Spivak toimi tuottajana radiossa ja toimi kahden muun lehden julkaisijana. F&SF -lehden toimituksena toimi Boucherin asunto, johon saapui postitse 80-120 käsikirjoitusta joka viikko.

The Magazine of Fantasy -lehden ensimmäinen numero oli sekoitus uusia ja uudelleenjulkaistuja tarinoita. Uusia artikkeleja olivat tuottaneet Cleve Cartmill, H. H. Holmes (Boucherin pseudonyymi), Philip MacDonald, Winona McClintic ja Theodore Sturgeon, jonka tarina The Hurkle Is a Happy Beast pulpahti uudelleen esiin useissa tulevissa antologioissa. Uudelleenjulkaisut olivat tuottaneet Guy Endore, Richard Sale, Stuart Palmer, Perceval Landon, Oliver Onions ja Fitz-James O'Brien.

Lehden toisessa numerossa oli tarinoita sellaisilta nimiltä, kuin W. L. Alden, Robert Arthur, Ray Bradbury, Robert M. Coates, Miriam Allen DeFord, Anthony Hope, Damon Knight, Kris Neville, Walt Sheldon ja Margaret St. Clair. Samassa numerossa esiteltiin Reginald Bretnor, josta tuli lehden pysyvä humoristi pitkäksi aikaa. Toisessa numerossa Boucher ja McComas myös aloittivat heidän suositeltavaa lukemista -kolumninsa, joka käsitti kirja-arvosteluja. McComasin lähdettyä lehdestä vuonna 1954, kolumni jäi kokonaan Boucherin harteille, kunnes hänkin jätti lehden 1958.

Vuosina 1991-2008 lehti ilmesty 11 kertaa vuodessa, sisältäen lokakuun kaksoisjuhlanumeron. Tammikuussa 2009 lehti ilmoitti siirtyvänsä ilmestymään joka toinen kuukausi.

Tammikuussa 2015 lehden yhdeksäntenä päätoimittajana aloitti Charles Coleman Finley.

Lehden entiset ja nykyinen päätoimittajat:

 • J. Francis McComas (1949-1954)
 • Anthony Boucher (1949-1958)
 • Cyril M. Kornbluth (1958)
 • William Tenn (1958)
 • Robert P. Mills (1958-1962)
 • Avram Davidson (1962-1964)
 • Joseph W. Ferman / Edward Ferman (1964-1965)
 • Edward L. Ferman (1966-1991)
 • Kristine Kathryn Rusch (1991-1997)
 • Gordon Van Gelder (1997-2015)
 • Charles Coleman Finlay (2015-)

Lisätietoa ja lähteet: Wikipedia, lehden viralliset sivut.

Kenelle?

Scifin ja fantasian ystäville

Ilmestyy

6 numeroa vuodessa

Julkaisija

Spilogale, Inc.

Päätoimittaja

Charles Coleman Finlay

Ensimmäinen numero

1949

Levikki

14 462 (2011)

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

-

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

1095-8258

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram