Scientific American

Scientific American on Yhdysvaltain vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt aikakauslehti, joka on tarjonnut lukijoilleen ainutlaatuisia näkökulmia tieteen ja teknologian kehityksestä yli 165 vuoden ajan. Vuosien varrella lehteen ovat kirjoittaneet lukuisat omien alojensa huippututkijat, mukaan lukien yli 140 Nobel-voittajaa!

Tänä päivänä se on yhä maailman johtava tieteen ja teknologian kehityksen tiedonlähde, joka kertoo kiehtovasti, mutta kansantajuisesti, miten nämä kaksi muokkaavat maailmaamme.

Scientific American on tilattavissa Suomeen kotiovellesi kannettuna yhden, kahden tai kolmen vuoden määräaikaistilauksena.

Katso Scientific American-lehtitarjous tästä ja tilaa lehti kotiin kannettuna edulliseen hintaan:
Osastot: , Avainsanat tuotteelle ,

Tilaa Scientific American lehti tarjoushintaan

Scientific American (usein lyhennetään SciAm) on amerikkalainen populaaritieteen aikakauslehti, johon ovat kirjoittaneet monet tunnetut tiedemiehet, kuten Albert Einstein. Se on vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt kuukausilehti Yhdysvallossa.

Lehti on jakanut vuodesta 2002 lähtien Scientific American 50 -palkintoa tunnustuksena kontribuutioista tieteeseen ja teknologiaan. Palkinto kattaa useita kategorioita, kuten maatalous, viestintä, maanpuolustus, ympäristö ja lääketieteen diagnostiikka. Voittajat julkistetaan joulukuun numerossa ja lehden nettisivuilla. Lehden nettisivut on perustettu vuonna 1996 ja ne tarjoavat lehden uusimmassa ja aikaisemmissa numeroissa julkaistuja artikkeleja, päivittäisiä uutisia, outoa tiedettä, erikoisreportaaseja, triviaa, Scidoku-tiedepelejä ja paljon muuta.

Scientific American logo

 

Kansainväliset painokset

Scientific Americanin ensimmäinen ulkomainen painos oli 1890 julkaistu espanjankielinen painos La America Cientifica, jonka julkaiseminen päättyi 1905. Vasta vuonna 1968 alkoi lehden italialaisen painoksen, Le Scienzen, ja kolme vuotta myöhemmin japanilaisen painoksen, Nikkei Sciencen, julkaisu. Uusi espanjankielinen julkaisu Investigación y Ciencia perustettiin vuonna 1976, jota seurasi ranskalainen painos Pour la Science vuonna 1977. Vuotta myöhemmin julkaistiin Saksan painos Spektrum der Wissenschaft. Venäjänkielinen painos V Mire Nauki perustettiin Neuvostoliiton aikana 1983 ja se jatkaa edelleen Venäjän alla.

Kiinan painos Kexue julkaistiin vuonna 1979 ja se oli ensimmäinen länsimainen Kiinan kansantasavallassa julkaistu lehti. Kexue lopetettiin taloudellisten vaikeuksien takia vuonna 2005, mutta lehteä julkaistaan edelleen Kiinassa uudella nimellä Global Science. Perinteisellä kiinankielellä julkaistava lehti aloitti Taiwanissa vuonna 2002. Vuonna 1986 aloitti Arabian painos Oloom magazine ja vuodesta 2002 on julkaistu portugalinkielistä painosta Brasiliassa.

Nykyään Scientific American ilmestyy 18 eri kielellä ympäri maailmaa: arabiaksi, brasilian portugaliksi, yksinkertaiseksi ja perinteiseksi kiinaksi, tšekiksi, hollanniksi, ranskaksi, saksaksi, kreikaksi, hepreaksi, italiaksi, japaniksi, koreaksi, puolaksi, romaniaksi, venäjäksi ja espanjaksi.

Scientific American -lehden historiaa

Scientific American -lehden perusti Rufus M. Porter vuonna 1845. Lehti ilmestyi tuolloin nelisivuisena sanomalehtenä. Ensimmäisten vuosien aikana lehti keskittyi raportoimaan lähinnä mitä Yhdysvaltain patenttitoimistossa tapahtui. Se raportoi myös monista keksinnöistä, kuten ikiliikkujista, Abrahan Lincolnin vuoden 1860 keksinnöstä sekä auton nivelakselista, joka löytyy nykyään lähes kaikista valmistettavista malleista. Nykyisissä numeroissa on "tällä päivämäärällä historiassa" -osio, jossa esitellään 50, 100 ja 150 vuotta aikaisemmin julkaistuja artikkeleja. Niiden aiheita ovat muun muassa hauskat tapahtumat, jääräpäiset teoriat sekä tieteen ja teknologian historian merkittävimmät edistysaskeleet.

Porter myi lehden Alfred Ely Beachille ja Orson Desaix Munn I:lle vain kymmenen kuukautta sen perustamisen jälkeen. Vuodeen 1948 asti se oli Munn & Companyn omistuksessa. Orson Desaix Munn III:nnen (Orson I:n lapsenlapsen) johdolla lehti oli työpöytäjulkaisuksi, Popular Science -lehden 1900-luvun inkarnaatioksi.

Toisen maailmansodan jälkeen lehden suosio kääntyi laskuun. Vuonna 1948 kolme kumppania (Gerard Piel, Dennis Flanagan ja Donald H. Miller Jr., jotka olivat perustamassa uutta The Sciences -lehteä, päättivätkin ostaa Scientific Americanin ja laittoivat sen nimen ja ulkoasun uudelle lehdelleen. Miller jäi eläkkeelle vuonna 1979 ja Flanagan ja Piel vuonna 1984, jonka jälkeen Pielin Jonathan-pojasta tuli lehden puheenjohtaja ja päätoimittaja. Lehden levikki oli viisitoistakertaistunut vuodesta 1948 vuoteen 1984 mennessä. Vuonna 1986 lehti myytiin saksalaiselle Holtzbrinck-yhtiölle, joka omistaa lehden edelleen.

Syksyllä 2008 Scientific American laitettiin Natural Publiching Groupin alle, joka on Holtzbrinckin jaosto. Lehden nykyinen päätoimittaja on Mariette DiChristina, joka korvasi tehtävässä John Rennien.

Lehden päätoimittajana ovat toimineet:

  • Rufu M. Porter (1972-1884)
  • Orson Desaix Munn I
  • Charles Allen Munn (1907-1924)
  • Dennis Flanagan (1919-2005)
  • Jonathan Piel (1984-1994)
  • John Rennie (1994-2009)
  • Mariette DiChristina (2009-)

Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Kenelle?

Eteenpäin ajatteleville ja ratkaisukeskeisille lukijoille

Ilmestyy

Kuukausittain

Julkaisija

Nature Publishing Group

Päätoimittaja

Mariette DiChristina

Ensimmäinen numero

28. elokuuta, 1845

Levikki

462 875 (AAM 2013)

Lukijamäärä

3,5 miljoonaa maailmanlaajuisesti (painettu ja digitaalinen painos yhteensä)

Lukijaprofiili

80 % mieslukijoita, 20 % naislukijoita

Irtonumero

8,20 € (Lehtipiste)

ISSN

0036-8733

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram