Nyyrikki

Yli 110-vuotias Nyyrikki on suomalaisen viihdelukemiston todellinen klassikko!

Nyyrikki vie lukijansa kypsän naisen elämän äärelle, suomalaiseen arkielämään ja todellisuuteen. Lehden ihanat novellit, jatkokertomukset, pakinat ja runot kattavat koko elämän kirjon.

Joka toinen tiistai ilmestyvän Nyyrikin jokainen numero tarjoaa kirjan verran luettavaa.

 

Nyyrikki logo

Nyyrikki on joka toinen viikko ilmestyvä suomalainen viihdelehti. Se on Suomen vanhin kaunokirjallinen viikkolehti. Nykyään Nyyrikkiä julkaisee Kolmiokirja Oy ja sen päätoimittaja on Eeva Vainikainen.

Nyyrikissä julkaistaan novelleja, pakinoita, jatkokertomuksia, runoja ja horoskooppeja. Nyyrikin joka numero tarjoaa kaksi pakinaa ja joka toisella viikolla on vuorossa yksi kristillissävytteinen. Runoja lehdessä julkaistaan runsaasti. Enemmistö runoista on korkeatasoista loppusoinnullista lyriikkaa.

Nyyrikki poikkeaa nykyajan trendeistä. Se on tietoisesti vanhahtavan näköinen ja sanomalehtipaperille painettu julkaisu, jonka jokainen numero tarjoaa lähes kirjan verran luettavaa. Lehti tavoittaa ennen muuta sukupolvet, jotka rakastavat laadukasta tekstiä, eivätkä piittaa lehden visuaalisuudesta.

Nyyrikin historiaa

Nyyrikin ensimmäinen näytenumero ilmestyi 26. marraskuuta 1904 ja lehti alkoi ilmestymään säännöllisesti 1. huhtikuuta 1905. Nyyrikin perustivat Herman Willehad Marjamaa ja toimittaja Juho Raappana, joka oli perustanut sanomalehti Kalevan vuonna 1899 ja pakinoinut siinä Nyyrikki-nimimerkillä. Voit lukea Nyyrikin ensimmäisen numeron digitoidussa muodossa täältä.

Yli 110 vuoden ikään ehtinyttä lehteä on julkaistu lähes yhtäjaksoisesti sen perustamisesta lähtien. Vain sodanjälkeinen paperinsäännöstely teki ilmestymiseen parin vuoden tauon 1940-luvulla. Se onkin vuosikymmenien aikana onnistunut solmimaan vahvan ystävyyssuhteen lukijoidensa kanssa.

Lehden päätoimittajina toimivat "Herkko" Marjamaa ja hänen poikansa Kosti Marjamaa (1949-1970). Kosti Marjamaa oli myös H. W. Marjamaan Kirjapainon ja Marjamaa Oy:n toimitusjohtaja.

Vuonna 1972 Perjantai-lehteä julkaissut Perjantai ky osti Nyyrikin ja vuonna 1976 toisen oululaisen viikkolehden Sirpaleen.

Monien kirjailijoiden ensimmäinen julkaisupaikka

Nyyrikki on tullut tunnetuksi aloittelevien kirjoittajien ensimmäisenä julkaisupaikkana ja kritiikkipalautteen antajana. Monet suomalaiset kirjailijat, kuten Timo K. Mukka, Pentti Haanpää, Uuno Kailas ja Jorma Kurvinen ovat uransa alkuvaiheessa kirjoittaneet Nyyrikkiin.

Myös Kalle Päätalo kirjoitti Nyyrikkiin vuosina 1953-56. Hän kirjoitti lehteen nimimerkillä K.P. Mäkelä. Kalle Päätalo syntyi Mäkelän talossa, mistä hänen nimimerkkinsä myös tulee. Hän käytti myös nimimerkkejä Alvar Kallioniemi ja Peski kirjoittaessaan muihin lehtiin ja kirjoituskilpailuihin.

Kenelle?

Viihdelukemistojen ystäville

Ilmestyy

Joka toinen tiistai, 26 numeroa vuodessa

Julkaisija

Kolmiokirja Oy

Päätoimittaja

Eeva Vainikainen

Ensimmäinen numero

26.11.1904

Levikki

n. 2 000 tilaajaa

Lukijamäärä

n. 8 000-10 000 lukijaa

Lukijaprofiili

94 % naislukijoita, 6 % mieslukijoita

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä

ISSN

0355-8533

Maa

Suomi

Kieli

suomi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram