New Scientist – Tiedeuutisia ja -artikkeleja
New Scientist on alunperin brittiläinen ja englanninkielinen viikoittain ilmestyvä tiedelehti, joka on perustettu vuonna 1956. Lehden päätoimitus sijaitsee Lontoossa ja sitä julkaistaan Britannian lisäksi Yhdysvalloissa ja Australiassa. Iso-Britannian painosta julkaisee Reed Business Information. Vuodesta 1996 lähtien se on ylläpitänyt newscientist.com-verkkosivustoa.
New Scientist -lehden sisältöä
Lehti esittelee yleistajuisesti tieteen ja tekniikan saavutuksia. Lisäksi siinä on uutisia, arvosteluja sekä tiedettä ja teknologiaa käsitteleviä kommentaareja. Siinä julkaistaan myös spekulatiivisia artikkeleja, joiden aihealueet vaihtelevat tekniikasta filosofiaan. Lukijoiden kirjeissä keskustellaan lehdessä aiemmin julkaistuista artikkeleista ja keskustelua käydään myös lehden verkkosivuilla.
New Scientist ei ole vertaisarvioitu tiedejulkaisu, mutta myös monet tutkijat seuraavat sen kautta oman alansa ulkopuolisia tapahtumia.
Lehden nykyisiä osioita ovat: pääkirjoitus, uutiset, teknologia, mielipide (haastatteluja, näkökulma-artikkeleja, kirjeitä ja sarjakuva), artikkelit, CultureLab-palsta (kirja- ja tapahtuma-arvosteluja), huumori, The Last Word (kysymyksiä ja vastauksia) sekä työ & ura.
Lehden päätoimittaja on Sumit Paul-Choudhury ja vastaava toimittaja Graham Lawton. Muita kirjoittajia ovat muiden muassa Rowan Hooper, Jeremy Webb, Niall Firth (uutiset), Jessica Griggs (analyysit), Penny Sarchet (biolääketiede), Lisa Grossman (fysikaaliset tieteet), Mićo Tatalović (ympäristö), Jon White, Will Douglas Heaven, Salle Adee ja Hal Hodson.
New Scientist ilmestyy 51 kertaa vuodessa; joulun ja uuden vuoden numerot ovat kaksoisnumeroita.
New Scientistin historia
Lehden perustivat vuonna 1956 Tom Margerison, Max Raison ja Nicholas Harrison nimellä The New Scientist. Ensimmäisissä numeroissa lehden kannessa ei ollut lainkaan kuvaa, vaan lista lehden sisältämistä artikkeleista.
Vuonna 1961 the-sana jäi pois lehden nimestä ja vuodesta 1965 lehden eteenpäin kansi oli kuvitettu. Värejä kuitenkin käytettiin vain lehden kannessa aina 1970-luvulle saakka. Vuonna 1970 Albert E. Reed -yritys osti New Scientistin ja lehti yhdistettiin IPC Magazinesiin. Yritys piti lehden, vaikka suurin osa muista sen julkaisuista myytiin IPC Medialle (nykyisin Time Inc. UK).
Vuonna 1971 lehti yhdistyi britannialaisen kuukausittain ilmestyneen Science Journal -tiedelehden kanssa muodostaen New Scientist and Science Journalin.
New Scientist on julkaissut lähes koko historiansa ajan sarjakuvia keventämään lehden sisältöä sekä kommentoimaan uutisia. Sarjakuvia ovat tuottaneet muun muassa Mike Peyton ja David Austin. Maineikkaan piirtäjä Bill Tidyn Grimbledon Down -sarjakuvaa julkaistiin lehdessä vuodesta 1970 aina vuoteen 1994 asti.
Lehden numerot ensimmäisestä aina 1989 vuoden loppuun on laitettu ilmaiseksi saataville nettiin. Niiden lukeminen vaatii kuitenkin tilaustunnukset.
Vuonna 2014 lehden kansainvälinen levikki oli 129 585 kappaletta.
Entiset päätoimittajat:
- Percy Cudlipp (1956–62)
- Nigel Calder (1962–66)
- Donald Gould (1966–69)
- Bernard Dixon (1969–79)
- Michael Kenward (1979–90)
- David Dickson (1990–92)
- Alun Anderson (1992–2000)
- Jeremy Webb (2000–2008)
- Roger Highfield (2008–2011)
- Sumit Paul-Choudhury (2011–)
Saatavuus ja tilaaminen
New Scientist on saatavilla Suomessa sekä irtonumero- että tilausmyynnissä. Irtonumeron hinta Lehtipisteissä on 9,50 € (2016). Lisäksi lehti on tilattavissa Suomeen vuoden määräaikaistilauksena, joka sisältää 51 numeroa.
Lähde: Wikipedia
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.