91:an

Tässäpä lehti täynnä lämmintä huumoria, joka tuo hymyn huulille, kutittaa nauruhermoja ja saa nauramaan maha kippurassa.

91:an-lehden mukana pääset seuraamaan naiivia ja herkkäuskoista 91:an Karlssonia, hänen Elvira-rakastaan, omahyväistä ja egoistista 87:ania, muita värvättyjä sekä tietysti myös pitkämielisiä upseereja. Lehti kuvaa rykmentin arkea kuvataan osuvasti ja nokkelasti. Lehti sisältää myös muita ruotsalaisia sarjoja, kuten Livet hemmavid, Ferguson, Åsa-Nisse ja Kronblom.

Joka toinen viikko ilmestyvä 91:an tarjoaa lyhyttä huumoria kaikenikäisille!

91:an logo

91:an, joka tunnettiin vuosina 1956-1971 nimellä Hela Sveriges Skämttidning (Koko Ruotsin Huumorilehti), on ruotsalainen sarjakuvalehti. Lehti sisältää 91-sarjoja sekä muita sarjoja, kuten Åsa-Nissa, Kronblom ja monet muut. Lehti ilmestyy joka toinen viikko.

En beväringsmans upplevelser och äventyr (Varusmiehen kokemuksia ja seikkailuja) -sarjakuva ilmestyi alunperin Allt för Alla -viikkolehdessä 1932 ja sen jälkeen Levande Livet- ja Året Runt -lehdissä. 91-joulualbumia on julkaistu vuodesta 1934 lähtien ja sarja sai oman lehden vuonna 1956. Lehteä julkaisi Semic, josta tuli myöhemmin Egmont Kids Media Nordic. Lehden päätoimittajana toimi vuodesta 2001 Björn Ihrstedt ja vuodesta 2012 lähtien Karin Wahlund Franck.

91:an-lehti sisältää ruotsalaisten sarjakuvapiirtäjien sarjoja. Vaikka lehteä lukevat myös lapset, se on pääasiassa suunnattu teini-ikäisille ja aikuisille. Noin 72 prosenttia lehden lukijoista on yli 20-vuotiaita.

Lehden päähahmo on Mandel Karlsson, joka on noin 20-vuotias Ruotsin armeijan asevelvollinen. Hänen palvelusnumeronsa on 91, mistä syystä hänet tunnetaan nimellä "91:an Karlsson". Uusimmissa sarjakuvissa hänestä käytetään myös etunimeä Mander tai yksinkertaisesti 91:an.

Sarjat sijoittuvat Ruotsin armeijaan ja käsittelevät asevelvollisuutta. Sarjojen tarinoissa esiintyvät 91:an Karlsson, Kamraten 87:an sekä heidän upseerinsa. 91:an Karlssonin on keksinyt Rudolf Petersson vuonna 1932.

"Ställ 91:an mot väggen" oli lehden sisäsivuilla ollut palsta, johon lukijat voivat lähettää kirjeitä ja sähköpostia. Lukijoiden kysymyksiin vastasi Leif Bergendorff vuodesta 1979 aina sen lopettamiseen saakka. Palstan sivumäärä vaihteli yhdestä kahteen, mutta viimeisinä vuosina palstalle omistettiin kaksi sivua. Palsta lopetettiin vuonna 2013 ja se julkaistiin viimeisen kerran numerossa 19-20/2013.

Vuodesta 1994 lähtien on julkaistu 87:an-lehteä, joka sisältää 91:an-lehden vanhoja sarjoja.

91:an-lehden nettisivut löytyvät osoitteesta 91an.net. Sivuilta löytyy tietoa sarjakuvissa esiintyvistä hahmoista, lehden piirtäjistä ja käsikirjoittajista sekä heidän haastattelujaan.

Lähteenä käytetty ruotsinkielistä Wikipediaa. Lisätietoa sarjasta löytyy esim. Seriewikistä.

Kenelle?

Ruotsalaisen sarjakuvan ystäville

Ilmestyy

Joka toinen viikko, 26 numeroa vuodessa

Julkaisija

Egmont Kids Media Nordic

Päätoimittaja

Karin Wahlund Franck

Ensimmäinen numero

1956

Levikki

32 500 (painos)

Lukijamäärä

278 000

Lukijaprofiili

75 % mieslukijoita, 25 % naislukijoita

Irtonumero

7,40 € (Lehtipiste)

ISSN

0346-5233

Maa

Ruotsi

Kieli

ruotsi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram