Knasen

Laiskalla ja saamattomalla Knasenilla on rajaton kekseliäisyys, mitä tulee työn välttelyyn. Ruokaa rakastava Schassen puolestaan vaatii häneltä kaikkea mahdollista, minkä armeijan säännöt vain sallivat. Mukana ovat tietysti myös Kenraali, fröken Fröjd, Kockis, Nollan ja muut Träsklägretin armeijaleirin asukkaat.

Lehdessä esiintyy useita suosittuja kakkossarjoja, kuten Hagbard, BC, Träsket, Rödöga ja Betty. Lisäksi vuoden aikana ilmestyy useita ylimääräisiä sarjoja liitteinä.

Knasen ilmestyy 26 kertaa vuodessa ja on ruotsinkielinen.

Katso Knasen-lehtitarjous tästä ja tilaa lehti kotiin kannettuna edulliseen hintaan:
Osasto: Avainsanat tuotteelle ,

Knasen on ruotsalainen sarjakuvalehti, joka perustuu amerikkalaisen Mort Walkerin vuonna 1950 luomaan Beetle Bailey- eli suomalaisittain Masi-sarjakuviin. Knasen-lehden julkaiseminen Ruotsissa aloitettiin 1970 ja sitä julkaisi Semic Press. Vuodesta 1996 lehteä on julkaissut Egmont ja se ilmestyy 23 kertaa vuodessa. Knasenin lisäksi lehti sisältää useita kakkossarjoja, kuten Hagbard, Zits, Rödöga, Kaxen, B.C. ja Betty.

Knasen on laiska ja melko kyvytön sotamies Yhdysvaltain armeijassa. Hänellä on verraton kyky ottaa torkut missä tahansa ja löytää tekosyitä välttääkseen työskentelyn. Sarja sijoittuu rähjäiseen Träsklägretin armeijaleiriin (engl. Camp Swampy), jossa kersantti Schassen usein antaa Knasenille selkään. Knasenin silmiä ei koskaan näy sarjassa, koska hän pitää lakkia silmillään.

Alunperin Beetle Bailey -sarjakuva sijoittui amerikkalaiseen college-ympäristöön, mutta jo ensimmäisen vuoden jälkeen Mort Walker kirjoitti päähenkilön värväytymään armeijaan. Juuri armeijapadorian uskotaan tehneen sarjasta hyvin suositun. Vuoteen 1968 mennessä Beetle Baileytä oli julkaistu 1 800 sanomalehdessä yli 50 maassa ja se on yhä yksi maailman suosituimmista sarjakuvista. Mort Walker on saanut yli 20 palkintoa, joista suurimman osan juuri Beetle Baileystä.

Knasen ei koskaan ole saavuttanut samaa suosiota kotimaassaan Yhdysvalloissa kuin Ruotsissa. Päivälehdissä Knasen tunnettiin myös nimillä "Nr 13 Wilmer", "Wilmer" ja "Nr 13 Knasen".

Sarjan hahmoja

  • Schassen (suom. Kersantti Urho Ärjylä eli Kessu, lempinimi sergeant Snorkel), joka tekee Knasenin elämästä vaikeaa. Hän on leirin ylimielinen ja peloton kersantti; julma, mutta toisinaan myös hyväsydäminen. Schassen on brutaalin vahva suursyömäri, mutta hieman kömpelö. Hänen kiinnostuksen kohteita ovat pikaruoka ja olut, sekä Knasenin jahtaaminen.
  • Otto on Schassenin nykyään kahdella jalalla kävelevä koira. Se pukeutuu isäntänsä kanssa samanlaiseen sotilasasuun ja muistuttaa häntä myös mieleltään. Jahtaa myös Knasenia.
  • Amos Svammelman (suom. Kenraali Kaluuna, alkuperäiseltä nimeltään Spårlös) kenraali ja Träsklägretin varuskunnan komentaja, joka on työssään epäpätevä. Usein kiireinen fantasioimaan nuorta sihteeriään Fröjdiä. Juo martinejaan leiribaarissa ja pitää nopeita kokouksia ehtiäkseen pelaamaan golfia. Martha-vaimoaan hän ei mieluummin näkisi.
  • Fröken Fröjd (suom. Neiti Söpö) on kenraalin muodokas sihteeri, joka käyttää usein minihameita. Hänen pelkkä läsnäolonsa saa kenraalin vapisemaan. Hän on varsinainen miesmagneetti, hyvin naisellinen nainen, joka pitää huolta ulkonäöstään.
  • Fröken Nöjd (suom. Neiti Näpsä) on kenraalin toinen sihteeri, joka hoitaa toimistoa taitavammalla otteella. Fröjd saa ulkonäöllään kaikki kehut, mikä raivostuttaa Nöjdiä.
  • Fänrik Fjun (suom. Vänrikki Nappula) on lapsellinen vänrikki, joka haluaisi kovasti olla kunnioitettu, mutta jota ei tottele edes varuskunnan limsa-automaatti. Fjunin hahmo perustuu löyhästi Mort Walkerin omiin kokemuksiin armeijan uudesta luutnantista. Hän on naiivi, lapsellinen ja kokematon upseeri, joka haluaa tehdä kaiken käsikirjan mukaan ja pyrkii voitelemaan itsensä ylempien upseerien silmissä, erityisesti kenraali Svammelmanin. Fjun tuli sarjaan vuonna 1956.
  • Kockis (suom. Lotina) on Träsklägretin varuskunnan kokki. Kockis, mukaan lukien hänen keittiönsä ja valmistamansa ruoka, ei ole kovin hygieenista. Hänet tunnetaan lihapullistaan, jotka pomppaavat heitättäessä seinästä, eikä hänen ruokaansa arvosteta leirillä. Kockisilla on aina tupakka suupielessään. Kerran tupakka tipahti hänen tekemäänsä keittoon, mutta sen sijaan, että hän olisi tehnyt uuden, hän päätti kutsua sitä tupakkakeitoksi.
  • Jägarn (suom. Viki) on Knasenin pitkäikäisin armeijakaveri, joka tuli mukaan jo ensimmäisissä sarjakuvissa. Viki rakastaa naisia yli kaiken ja luulee olevansa taivaan lahja heille. Naiset eivät kuitenkaan useimmiten ole samaa mieltä.
  • Nollan (suom. Hönö) on Knasenin hieman hidas ja huonomuistinen ystävä, mutta ehdottoman hyväsydäminen. Hän noudattaa kaikki käskyjä aina kirjaimellisesti, mikä osoittaa armeijaelämän ajoittaisen järjettömyyden.

Muita sarjakuvassa usein esiintyviä hahmoja ovat Fänrik Flip (Luutnantti Molli), Plato, Rocky (Rokki), Sajber, Klirr (Kormu), Märta (Martta Kaluuna), Lisa Lugg (Reetta Räyhä), Pastorn (Pastori), Dr. Bonkus ja Ozone (Otsoni).

Lisätietoa ja lähteet:

Kenelle?

Armeijasarjakuvien ystäville

Ilmestyy

Joka toinen viikko, 23 numeroa vuodessa

Julkaisija

Egmont Publishing Kids AB

Päätoimittaja

Göran Semb

Ensimmäinen numero

1950

Levikki

-

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

82 % miehiä, 18 % naisia

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

0345-620X

Maa

Ruotsi

Kieli

ruotsi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram