Fantomen (suom. Mustanaamio) on ruotsalainen sarjakuvalehti, jossa julkaistaa Fantomen-sarjakuvaa sekä eri kakkossarjoja. Lehden julkaiseminen alkoi vuonna 1950 ja toimitus alkoi tuottamaan myös omia seikkailuja 1960-luvulla.
Ruotsin Fantomen-lehti on keskittynyt Fantomeniin eli Mustanaamioon, mutta se sisältää myös useita itse tuotettuja tai ostettuja kakkossarjoja. Monet niistä ovat vuosien saatossa tulleet ja menneet, kuten omatuotantoiset sarjat Texas Jim, Achilles Wiggen ja Herman Storm, ranskalais-belgialaiset sarjat, kuten Thorgal, Blueberry ja Spirou sekä amerikkalaiset sarjat, kuten Johnny Hazard, King vid Gränspolisen ja Mandrake. Pidempien seikkailusarjojen lisäksi lehdessä on esiintynyt useita huumorisarjoja, joista etenkin Bacon & Egg:stä on tullut erityisen suosittu.
Irtonumerot ja tilaaminen
Fantomen on saatavilla irtonumeromyynnissä Lehtipisteistä kaikkialla Suomessa. Irtonumeron hinta on 9 euroa/numero (2016).
Lisäksi lehti on tilattavissa Suomeen kotiin kannettuna puolen vuoden (13 numeroa) tai koko vuoden (26 numeroa) tilausjaksolla. Tilaus on automaattisesti päättyvä ja määräaikainen, joten se sopii erinomaisesti myös lahjaksi kaikille Mustanaamion ystäville.
Phantom daily strip from 2005; art by Paul Ryan. Kuva: Wikipedia
Fantomen-sarjakuvan historiaa
Fantomen-sarjakuva teki ensiesiintymisensä Ruotsissa vuonna 1940, kun Vecko-Revyn alkoi julkaisemaan Äventyr i Algeriet -seikkailua. Sarja kesti kokonaiset 10 viikkoa ja sen oli piirtänyt Ray Moore. Kyseinen sarja on julkaistu vain kahdesti Ruotsissa – vuonna 1940 Vecko-Revyssä ja vasta vuonna 2006 Fantomen-lehden numerossa 14/2016.
Ensimmäinen Fantomen-sarjaa sisältänyt joulualbumi julkaistiin 1944 ja se sisälsi seikkailun Mysteriet pilringen (käsikirjoitus Lee Falk, piirrokset Ray Moore).
Vuonna 1950 Lukas Bonnier oli vieraillut New Yorkissa King Features -syndikaatissa toiveissaan ostaa oikeudet Svenska Dagbladetissa näkemäänsä Dragos-sarjakuvaan. Bonnier sai tietää, että sarjan nimi oli englanniksi "The Phantom" ja sen Skandinavian oikeudet omisti Bulls Press. Kotona Ruotissa Bonnierin Bjarne Steinsvik vieraili Bullsilla, jolla ei ollut kokemusta sarjakuvien julkaisemisesta lehtimuodossa.
Lukas Bonnierin tehtäväksi jäi enää vakuuttaa isänsä Tor Bonnier, joka vastasi yhtiön hallituksen kokouksessa: "Rakas poikani, meidän perhe on antanut ruotsalaisille Strindbergin, Heidenstamin ja Lagerlöfin... ja sinä haluat antaa heille Mustanaamion!" Hallituksen nuoremmat jäsenet suhtautuivat kuitenkin suopeammin ja Lukas Bonnierille näytettiin vihreää valoa perustaa Fantomen-sarjakuvalehti.
Ottaakseen etäisyyttä sarjakuvajulkaisuihin, lehden julkaisijaksi ei tullut Åhlén & Åkerlund, vaan vasta perustettu Serieförlaget (josta tuli myöhemmin Semic Press). Lukas Bonnierin ensimmäinen työntekijä oli Rolf Janson, josta tuli myös Fantomenin ensimmäinen päätoimittaja.
Ensimmäinen Fantomen-sarjakuvalehti tuli myyntiin 5. lokakuuta 1950 ja se sisälsi Den kidnappade maharadjan -seikkailun, jonka oli käsikirjoittanut Lee Falk ja piirtänyt Wilson McCoy. Ensimmäinen numero oli 36-sivuinen ja värillinen. Fantomenin lisäksi se sisälsi sarjat Hopalong Cassidy, Knock-Out Charlie, Lisa och Sluggo ja Ludvig.
Fantomen oli alusta alkaen menestys ja siitä tuli ensimmäinen Bonnierin lehti, joka oli kannattava jo ensimmäisestä numerosta lähtien. Lehden kantta koristanut kuuluisa Logo oli Rolf Jansonin käsialaa ja ensimmäisen numeron oli signeerannut ruotsalainen kuvittaja George Camitz. Ensimmäisenä vuotena lehti ilmestyi seitsemän kertaa ja sen keskimääräinen levikki oli 72 000 kappaletta.
Vuonna 1955 lehti siirtyi säästösyistä mustavalkopainatukseen ja jatkoi mustavalkoisena aina 1990-luvun alkuun saakka. Sarjakuvabuumi oli mennyt ohi ja myyntiluvut romahtaneet. Lehti siirtyi ilmestymään viikoittain 1958, mutta se vain nopeutti levikin pienentymistä. Jo seuraavana vuonna se siirtyi takaisin ilmestymään kahden viikon välein ja se alkoi julkaisemaan kokonaisia Fantom-seikkailuja. Myös lehden kannessa alkoi esiintymään aina Fantomen, kun aikaisemmin siinä olivat esiintyneet myös kakkossarjojen hahmoja ja urheilijoita. Lehdellä alkoi profiloitumaan sellaiseksi, kuin se tunnetaan nykyisin.
Myyntiluvut olivat edelleen alhaalla, joten Fantomen muuttui kuukausilehdeksi 1960. Myynnin kasvettua pikkuhiljaa, lehti alkoi ilmestymään jälleen 26 kertaa vuodessa vuodesta 1968 lähtien.
1960-luvulla uuden materiaalin puute oli ilmeistä. Vanhat ja hyvälaatuiset Falk/McCoy-sarjat oli uudelleenjulkaistu jo kahdesti. Yhdysvalloissa Sy Barry otti päivittäissarjakuvan haltuunsa ja Ruotsissa oltiin huolissaan, miten lukijat ottaisivat vastaan hänen uuden tyylinsä. Tästä syystä King Features myönsi toimitukselle luvan aloittaa oma lisenssituotanto. Omien sarjojen oli tarkoitus toimia "puskurina", kunnes Barry saisi aikaan modernimpia seikkailuja myöhemmin. Historiallinen ensimmäinen ruotsalainen Fantomen-seikkailu julkaistiin numerossa 8/1963 otsikolla Skatten i Dödskallegrottan ja se oli Bertil Wilhelmssonin piirtämä. Sarjan käsikirjoittaja on edelleen tuntematon. Se saattoi olla Wilhelmsson itse, Ebbe Zetterstad tai joku täysin muu. Seuraavien vuosien aikana Wilhelmsson joka tapauksessa toimitti tusinan verran seikkailuja McCoyn ja Barryn sarjojen rinnalla.
Vuonna 1968 lehden oma tuotanto lopetettiin ja siinä alettiin julkaisemaan italialaisen Fratelli Spada -kustantamon sarjoja. Niitä ei voitu kuitenkaan julkaista alkuperäisinä, koska niiden koko oli eri. Etenkin seikkailujen tekstejä jouduttiin muokkaamaan ruotsiksi, joten ne poikkesivat aina enemmän tai vähemmän originaaleista.
1970-luvun alussa lehti alkoi jälleen tuottamaan omia seikkailujaan, mutta suurin osa seikkailuista tuli edelleen Italiasta ja Yhdysvalloista. Tämä muuttui, kun Ulf Granbergistä tuli uusi päätoimittaja 1973. Italialaiset sarjat saivat jäädä ja ruotsalainen Team Fantomen alkoi tuottamaan enemmän seikkailusarjoja. Vuonna 1972 tiimiin liittyneen Jaime Vallvén versiot määrittelivät sarjan ruotsalaisen tyylin. Ruotsalaiset sarjat olivat suosittuja ja lehti alkoi jälleen nostamaan levikkiään. Tiimi kasvoi ja siihen liittyi mukaan uusia ihmisiä. Näihin aikoihin lehteen tuli mukaan klassisia kakkossarjoja, kuten Blixt Gordon ja Mandrake.
1970-luvun lopussa Diana ja Mustanaamio menivät naimisiin yhdysvaltalaisessa sarjakuvassa, mikä sai paljon julkisuutta Ruotsissa asti. Häänumero (6/1978) on kaikkien aikojen myydyin Fantomen-numero ja se myi yli 200 000 kappaletta.
1980-luvulla suurin osa lehden tuotantotiimistä oli skandinaaveja, pääosin ruotsalaisia. Vuonna 1982 lehdessä esiteltiin Blueberry- ja Spirit-kakkossarjat.
Vuonna 1990 sarjakuvalehti juhli 40-vuotisjuhliaan ja mukana oli useita itsetuotettuja kakkossarjoja: Achilles Wiggen, Herman Storm, Albatross ja Tybalt. Lehden uudeksi päätoimittajaksi nimettiin Björn Ihrstedt. Juhlanumero oli värillinen ja se sisälsi kokonaisen ensimmäisen numeron (1/1950) uudelleenpainoksen. Samalla julkaistiin kovakantinen juhlakirja Krönika över en vandrande vålnad ja Fantomenin luoja Lee Falk vieraili Ruotsissa.
Vuonna 1991 lehti palasi värilliseksi yli 35 mustavalkoisen vuoden jälkeen. Tämä oli kiistanalainen päätös, jota erityisesti vanhemmat lukijat paheksuivat, mutta samaan aikaan mustavalkoiset lehdet olivat katoamassa markkinoilta. Lehden myyntiluvut olivat laskeneet siinä määrin, että päätös oli postiviinen. Lehden toimitus ja Team Fantomen muodostivat vuonna 1992 aivoriihen, jonka tarkoitus oli kokoontua säännöllisin väliajoin pohtimaan sarjan kehittämistä. Aivoriihen tuloksena lehti koki ison uudistuksen 1994. Sivumäärä nousi 66:sta 84:aan ja sarjasta tuli sävyltään tummempi, kun Kigali Lubanga esiteltiin ja hänestä tuli Bengalin presidentti.
Vuonna 1997 Bonnier myi sarjakuvalehtituotantonsa tanskalaiselle Egmont-mediakonsernille. Kaikki Semicin lehdet, mukaan lukien Fantomen, siirtyivät Egmontin ruotsalaiselle sarjakuvakustantamolle, joka tunnetaan nykyään nimellä Egmont Kärnan. Samalla yhteistyö Norjan Fantomen- ja Suomen Mustanaamio-lehtien kanssa tiivistyi. Nykyisin kaikki kolme lehteä painetaan yhdessä, mikä vaatii että sisältö on sama. Aikaisemmin painoksissa oli muun muassa eri kakkossarjoja ja Fantomen-seikkailut saattoivat olla eri järjestyksessä.
Syksyllä 2004 lehdessä alkoi useita numeroita kestänyt sarja, jossa Fantomen on pahasti haavoittunut ja elää uudelleen ensimmäisiä hetkiään Fantomenina. Tämän sarjan mukana lehteen tuli useita kosmeettisia muutoksia. Sisältö muun muassa loppui vasta takakanteen ja lehden logosta tuli hieman pienempi.
Lähteinä käytetty:
Lehti löytyy myös Facebookista.