Korkeajännitys (engl. Commando) eli Korkkari on Egmontin julkaisema sotasarjakuvalehti. Korkkari aloitti Suomessa vuonna 1953 nimellä Korkeajännityssarja ja se sisälsi aluksi salapoliisi-, agentti-, lännen-, tieteis- ja seikkailusarjoja. 1960-luvun alussa lehti alkoi julkaisemaan vain sotaa käsitteleviä sarjakuvia, joiden aiheena oli yleensä toinen maailmansota brittiläisestä ja fiktiivisestä näkökulmasta. Korkkareiden kulta-aikaa Suomessa oli 1970-luku.
Korkeajännityksen kustantaja on vaihtunut useaan otteeseen. Sen kustantajina ovat toimineet Pecos Bill Oy (1954-1968), Sarjakustannus Oy (1969-1971), UK-lehdet (1971-1976), Williams/semic (1976-1998) ja vuodesta 1998 Egmont Kustannus. Lehden päätoimittaja on Asko Alanen.
Alun perin sarjakuvan piirtäjien ja kirjoittajien nimiä ei ilmoitettu, mutta vuoden 2010 linjamuutoksen jälkeen nimet ilmoitetaan kertomusten kansisivulla. Sarjojen käsikirjoitukset tehdään Iso-Britanniassa ja piirtäjät tulevat enimmäkseen Britanniasta, Espanjasta ja Argentiinasta. Tunnettu sarjakuvataiteilija Hugo Pratt on myös piirtänyt Korkkareita. Ison osan Commando-lehden kansista on piirtänyt Ian Kennedy.
1970- ja 1980-luvuilla varsinaisen lehden rinnalla julkaistiin myös muita sarjakuvalehtiä, joiden nimessä oli sana "korkeajännitys".
Korkkari-lehden historiaa
1950-luvulla Korkeajännityksessä julkaistiin agentti-, tieteis- ja avaruusseikkailuja, joiden aineisto saatiin brittiläisistä Super Detective Library- ja Cowboy Picture Library -lehdistä. Lehden sankareihin lukeutuivat muun muassa Sherlock Holmes, Fu Manchu, mestarivaras Mustanaamio, Jet-Ace Logan ja Rick Random. 1960-luvulla lehdessä esiintyivät muun muassa Battler Britton ja Agentti 13.
TPL:n aineiston loputtua 1960-luvun puolivälissä, lehdessä alettiin julkaisemaan War Picture Libraryn ja Battle Picture Libraryn tarinoita, jolloin myös päähenkilöt muuttuivat sotasankareiksi.
1970-luvulla Korkeajännityksen sarjakuvat hankittiin Commando-lehdestä ja sen aihepiirit käsittelivät enimmäkseen Britannian maavoimien toimintaa Euroopassa. Muut aselajit ja sotanäyttämöt saivat oman lehtensä, ja niiden julkaiseminen jatkui aina 1990-luvun alkuun saakka.
Nykyisessä pokkarimuodossaan Korkeajännitys on ilmestynyt vuodesta 1996 alkaen. Jokaisessa lehdessä on neljä erillistä tarinaa ja noin 260-sivua luettavaa.
Korkkareita aiemmin leimannut brittiläinen näkökulma on hieman väistynyt, mutta sen tarinoissa kuvataan edelleen toista maailmansotaa länsiliittoutuneiden näkökulmasta. Yleensä sankarit ovat brittiläisiä, mutta myös saksalaisia, italialaisia ja jopa suomalaisia on esiintynyt lehdessä. Joskus aiheena ovat myös ensimmäinen maailmansota, Vietnamin sota, Korean sota ja Persianlahden sota. Lehdessä on julkaistu myös tulevaisuuteen sijoittuvia fiktiivisiä sarjoja.
Korkeajännityksen tyylilaji
Korkeajännityksen slogan on "Iskee kuin miljoona volttia". Vaikka tarinoiden sota-aiheet ovat vakavia, on lehteä tehty usein pilke silmäkulmassa. Tyypillisiä elementtejä ovat kansallisuuksien stereotypiat, joiden mukaan jenkit ovat rentoja rehentelijöitä, jotka tappavat natseja purkkaa jauhaen, saksalaiset natseja ja venäläiset kommunisteja. Italialaisille tärkeintä on ruoka ja japanilaisille oma kunnia.
Korkkaritarinat noudattavat usein samoja kaavoja: liittoutuneet ovat hyviä ja saksalaiset, japanilaiset ja venäläiset ovat pahoja. Naiset ovat usein sivuosissa ja harvinaisia. Monilla lehden vanhemmista piirtäjistä oli myös omakohtaisia sotakokemuksia.
Vaikka lehti sisältää jonkin verran yliluonnollisia tapahtumia, on suurin osa taisteluvälineistä lentokoneista panssarivaunuihin ja aseisiin kuvattu hyvin realistisesti.
Sarjakuvan juoni kulkee usein ruutujen laidoilla olevien tekstien kautta. Suomalaisissa Korkeajännityksissä on usein tarkotuksella suomentamatta jätettyjä saksalaisia huudahduksia ja sanontoja, kuten kirosanoja. Lehdessä käytetyistä sanonnoista on julkaistu Achtung! – Korkkarisaksan sanakirja -niminen erikoisnumero, joka julkaistiin 2007.
Ilmestyminen ja tilaaminen
Korkeajännitys-lehti ilmestyy 8 kertaa vuodessa. Tilaa lehti määräaikaistilauksena puoleksi vuodeksi tai koko vuodeksi, tai osta omasi Lehtipisteestä!
Ilmestymispäivämäärät 2024 löydät Story House Egmontin sivuilta.
Kuvat: Story House Egmont