Tex Willer

Tex Willer on villin lännen lujanyrkkinen ja tarkkasihtinen legenda, joka ratsastaa ystäviensä Kit Carsonin, Tiikeri-Jackin ja poikansa Kit Willerin kanssa rosvoja kurittaen.

Sarjakuvan seikkailut sijoittuvat 1800-luvulle, lähelle navajointiaanien reservaattia. Tarinoissa Tex taistelee sotaisia intiaaneja ja roistoja vastaan, ja poistaa ne näyttämöltä aina kun siihen on aihetta. Osa seikkailuista vie päähenkilöt myös kauemmaksi heidän kotiseudultaan.

Tarinoita kirjoittavat ja kuvittavat alan parhaat huiput ja kaikki seikkailut ovat ennen julkaisemattomia. Lehdestä ilmestyy 16 numeroa vuodessa.

Katso Tex Willer-lehtitarjous tästä ja tilaa lehti kotiin kannettuna edulliseen hintaan:

Katso tarjous ja tilaa Tex Willer lehti

Tex Willer on lännen lujanyrkkinen ja tarkkasihtinen legenda, joka ratsastaa vaaroja kaihtamatta villin lännen kesyttömillä seuduilla rosvoja ja kelmejä kurittamassa. Mukana hänellä ovat uskolliset ystävät rohkea Kit Carson (Hopeatukka), harkitseva navajointiaani Tiikeri-Jack ja oma poika Kit Willer (Pikku Haukka). Tex Willer -lehteä julkaisee Story House Egmont.

Willer on Texas Ranger eli sheriffin kaltainen kiertävä poliisi tai intiaaninimeltään Yön Kotka. Ampumisessa ja lähitaisteluissa erinomaisen taitava Tex Willer asuu navajointiaanien kanssa reservaatissa.

Sarjakuvan seikkailut sijoittuvat 1800-luvun puoliväliin, pääosin Arizonan osavaltioon. Osa tarinoista vie hänet ystävineen myös kauemmaksi kotiseudultaan. Villin lännen tyyliin roistot poistetaan näyttämöltä aina, kun siihen on aihetta. Tex taistelee lähinnä roistoja ja sotaisia intiaaneja vastaan, ja pysyttelee aina oikeuden puolella. Osassa tarinoista on jopa fantasia- ja scifi-vaikutteita - onhan Tex tavannut muun muassa noitia, ihmissusia, dinosauruksia ja avatuusolentoja.

Tarinoiden käsikirjoituksista ja kuvituksesta vastaa iso joukko alan parhaita huippuja ja kaikki lehden seikkailut ovat aiemmin julkaisemattomia. Tuttujen hahmojen lisäksi sarjoissa esiintyy muita ystäviä, kuten tiedemies El Morisco, apassien ylipäällikkö Cochise, meksikolainen kuvernööri Montales, ratsupoliisi-eversti Jim Brandon sekä kierolaiset Gros-Jesn ja Pat MacRyan. Myös useisiin pahiksiin, kuten Mefisto, Yama ja Musta Tiikeri, törmätään useammissa seikkailuissa.

Lehti on irtonumeromyynnissä Lehtipisteissä (6,20 €/numero) sekä tilattavissa 8 tai 16 numeron tilausjaksolla määräaikaisena tai kestotilauksena. Lehden ilmestymispäivämäärät 2024 löydät julkaisija Egmontin sivuilta.

Historiaa

Tex Willerin ovat luoneet Giovanni Luigi Bonelli ja Aurelio "Galpe" Galleppini, joka on myös yksi ensimmäisistä ja yhä tunnetuimmista piirtäjistä. Lehti ilmestyi ensimmäistä kertaa Italiassa vuonna 1948 ja Suomeen se tuli 1953. Vuoteen 1956 asti sarja ilmestyi pieninä yhden rivin liuskoina, kunnes vuonna 1971 se alkoi ilmestyä uudestaan pokkarikoossa.

Vuodesta 1980 lähtien Tex Willeristä on ilmestynyt 16 numeroa vuodessa. Vuoteen 1965 asti lehti oli kooltaan vain noin 10x20 cm ja se sisälsi vain muutamia kymmeniä sivuja. Viiden vuoden tauon jälkeen lehden koko kasvoi 20x15 cm:iin ja se oli jo 128-sivuinen. Nykyään lehdessä on 114 sivua.

Noin kaksi kertaa vuodessa julkaistaan Texin juhlakirjoja, jotka ovat A4-kokoisia, sekä Maxi-Texejä, jotka ovat Suomessa ennen julkaisemattomia. Nykyään ilmestyy myös Tex-kronikoita, joissa on uusintapainoksia vuodesta 1971 alkaen. Yksi kronikka käsittää kahden pokkarin tarinat. Juhlakirjojen kirjoittaja on Claudio Nizzi. Suomeksi on julkaistu myös kaksi tietokirjaa.

Sarjakuvalehtien keräily kasvatti suosiotaan 1970-luvulla juuri silloin, kuin Tex Willer alkoi ilmestyä uudelleen. Monet lehdet ovat nykyään haluttuja keräilykappaleita ja niiden arvoon vaikuttaa kohteen harvinaisuus ja kunto. Kaikista harvinaisimpia ovat ensimmäiset pokkarina julkaistut numerot (1-6/1971). Niiden arvo voi olla useita satoja euroja. Myös liuskalehtenä julkaistut Tex Willerit vuosilta 1953 ja 1954 ovat harvinaisia ja satojen eurojen arvoisia.

Kenelle?

Jännittävän sarjakuvan ystäville

Ilmestyy

16 numeroa vuodessa

Julkaisija

Egmont Kustannus Oy Ab

Päätoimittaja

-

Ensimmäinen numero

1948

Levikki

19 000 (painos)

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

81 % miehiä, 19 % naisia

Irtonumero

6,20 € (Lehtipiste)

ISSN

0356-5831

Maa

Suomi

Kieli

suomi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram