Bamse on ruotsalainen sarjakuva, jonka on luonut Rune Andréasson. Sarjakuvalehden lisäksi siitä on tehty muun muassa elokuvia ja kuvakirjoja. Vuonna 2014 ilmestyi ensimmäinen täyspitkä elokuva, Bamse och tjuvstaden (katso elokuvan traileri tästä).
Bamse on pieni nallekarhu, josta tulee maailman vahvin syödessään isoäitinsä jymyhunajaa. Muita keskeisiä hahmoja ovat pelokas kaniini Lille Skutt ja viisas kilpikonna Skalman. He asuvat kolmella kukkulalla ja päätyvät yhdessä usein jännittäviin seikkailuihin.
Bamsen historiaa
Kun Bamse sai ensiesiintymisensä viikkolehti Allersissa 1966, ei siinä ollut hahmoja läheskään niin paljon kuin nykyään. Alussa oli vain kolme ystävystä; Bamse, Lille Skutt ja Skalman, sekä tietysti myös isoäiti ja Katten Janson. Pian heidän seuraansa liittyi värikkäitä vihollisia, kuten Vargen, merirosvot ja Krösus Sorkin edeltäjä Sork-Sam.
Kun Bamsen oma lehti aloitettiin 1973, mukaan tulivat myös susiserkukset, myyrät ja muut viholliset, jotka tekivät ystävysten elämästä kukkuloilla hieman hankalampaa. Numerossa 7/1973 ensiesiintymisensä tekivät Knocke ja Smocke. Ja kun mukana oli niin monta pahista, oli vain luonnollista, että yksi poliisi ja konstaapeli Kask saivat myös paikkansa sarjassa.
Ajan myötä hahmoja tuli lisää, kun vanhat hahmot avioituivat ja saivat lapsia. Sarjaan ilmaantui uusia sukulaisia ja paljon ystäviä, samalla kun vanhat kaverit kävivät tutuiksi, kuten Ola Grävling, Mickelina ja Annika Anka.
Mutta sarja kasvoi isommaksi myös muulla tavoin. Bamse-ilmiö kasvoi Ruotsissa niin, että narina kävi. 1960-luvulla julkaistiin Bamse-satukirja, Bamsen koulu, viikkolehti ja pari tv-elokuvaa, ja 1970-luvun alkuun mennessä Bamse oli jo käsite. Siitä julkaistiin elokuvia, kirjoja, pehmoleluja, värityskirjoja ja sarjakuvia, joita myytiin yhä enemmän ja enemmän. Nykyään tarjolla on Bamse-aiheisia hammastahnoja, vuodevaatteita, pyyhkeitä, CD- ja DVD-levyjä sekä lastenvaatteita. Nallella on oma alueensa myös Kolmårdenin eläintarhassa.
Bamse, joka aiemmin ilmestyi 12 kertaa vuodessa, ilmestyy nyt 20 kertaa vuodessa. Lisäksi siitä ilmestyy useita erikoisjulkaisuja ja sisarlehtiä, kuten Bamses Äventyr, Bamsen joulualbumi, Bamse-biblioteket, Bamse kul att lära ja Bamse för de yngsta heille, jotka haluavat oppia lisää Bamsesta ja hänen ystävistään.
Rune Andréassonin luoma lasten sarjakuva kolmesta ystävyksestä on kasvanut paljon suuremmaksi. Runen idea siitä miten kerrotaan laadukas ja sisältörikas tarina on osoittautunut toimivaksi myös 2000-luvulla. Bamse on solidaarisuutta ja huomaavaisuutta edustava käsite, ja ehdoton osa ruotsalaista kulttuuriperintöä.
Bamse nykyisin
Jättäessään lehden muiden käsiin vuonna 1990, Rune Andréasson ei jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän jatkoi sekä kirjoittamista että piirtämistä, ja osallistui myös Kolmårdenin eläinpuiston Bamse-maailman kuvitukseen. Monet uskoivat, ettei Andréasson enää kirjoittaisi uusia sarjakuvia, mutta helmikuun 1995 ja tammikuun 1998 välillä häneltä ilmestyi vielä 60 uutta käsikirjoitusta. Hänen 62. käsikirjoituksensa, Lo-Katta och Krösus Sork, ei koskaan valmistunut. Rune kuoli joulukuussa 1999, mutta hänen käsikirjoittamiaan sarjoja on julkaistu lehdessä vielä pitkään sen jälkeenkin nimimerkillä Rune A. Andréassonin perinnön lisäksi toimitus, lukuisat freelance-kirjoittajat ja sarjakuvapiirtäjät tuottavat jatkuvasti lehteen uusia sarjoja.
Talvella 2001 toimituksessa alettiin pohtimaan, miten lehden 30-vuotista taivalta juhlistettaisiin. Juhlanumeron tarinat päätettiin viedä kaukaisiin maihin, jossa Bamse, Lille Skutt ja Skalman olisivat voineet vierailla lehden alkuaikoina 1973 eteenpäin. Näin Runen tapa kertoa tarina ja Bamsen alkuperäinen persoonallisuus pääsivät parhaiten esille. Mutta jotain puuttui silti.
Rune antoi tarinoissaan hahmojen kehittyä ja muuttua. Ne kasvoivat ja perustivat perheitä, vaihtoivat työpaikkaa, menivät kouluun ja kasvoivat uusiin rooleihinsa. Kun viestikapula siirtyi Serieförlagetille, hahmojen kehitys pysähtyi ja ne jäivät siihen, missä ne olivat. Kolmikon luokalle tuli muutama uusi luokkakaveri, mutta siinä kaikki.
Nina-Kaninin esitteleminen numerossa 2/2006 käynnisti kehityksen uudelleen. Nina-Kanin on journalisti, jonka työ vie hänet ja Mini-Hoppin uusiin ympäristöihin. Hauska ympäristö ja useita uusia hahmoja, joihin lukijat voivat samaistua. Pian mukaan tuli myös Bamsen ja Brummalisan nuorin tytär, Brumma.
Toimituksen mielestä myös moni Runen luomista konnista oli tasoittunut vuosien varrella. Vargen oli kääntynyt kiltiksi jo 70-luvulla. Oikeastaan ainoa roisto, joka ei ole ollut kiltti missään vaiheessa, mutta silti pitänyt paikkansa sarjan alkuperäisinä pahiksena, oli Krösus Sork. Tukeutuminen vain hänen varaansa johti helposti toistoon sarjan tarinoissa ja toimituksen mielestä
Bamsen maailmaan tarvittiin uusi hahmo. Joku yhtä julma kuin Vargen ja viekas kuin kettu. Tuloksena syntyi kettu: Reunard Räv, joka teki ensiesiintymisensä lehden numerossa 7/2006. Hän on lukenut ja älykäs hahmo, joka pyrkii viemään Vargenilta jääneen manttelin ilkeydessä. Bamse tulee tarvitsemaan ystäviensä Lille Skuttin ja Skalmanin apua enemmän kuin jymyhunajaansa estääkseen sen kierot metkut.
Lisääkin muutoksia on tulossa, joskaan ne eivät tapahdu yhdessä yössä. Suositun sarjan kehittäminen ja muuttaminen ei ole helppoa, koska jokaisella on varmasti oma mielipiteensä muutoksista. Jotta sarja ei pysähdy, sen täytyy uusiutua. Rune osoitti, että se on mahdollista vaarantamatta sarjan perusarvoja. Sarjan parissa työskentelevät tekevät parhaansa tehdäkseen sen hänen hengessään.
Ruotsinkielinen Bamse on saatavilla irtonumerona Lehtipisteistä kautta maan (6,50 €/numero) sekä tilattavissa Suomeen puolen vuoden (10 numeroa) tai koko vuoden (20 numeroa) tilausjaksolla. Tilaus on määräaikainen, joten se päättyy automaattisesti ja sopii erinomaisesti myös lahjaksi lapselle. Tarjous sisältää usein myös tilaajalahjan.
Lähteet: