National Geographic

National Geographic – maailmankuulu lehti täynnä upeita valokuvia, kiehtovia infografiikoita ja kuvituksia sekä luontoa, maantietoa, populaaritiedettä, historiaa, kulttuuria, ympäristöä ja ajankohtaisia tapahtumia käsitteleviä artikkeleja!

National Geographic kattaa maapallon joka kolkan, tutkii maailmankaikkeuden kaukaisimmat kohteet ja tutkii merten syvyyksien tutkimattomat paikat tuoden lukijoilleen elämyksiä ja oivalluksia ympäröivästä maailmastamme.

Suomenkielinen National Geographic -lehti lakkautettiin vuoden 2020 aikana.

Tilaa 12 kertaa vuodessa ilmestyvä National Geographic ja juhli kanssamme tukimusmatkailun hengessä!

Tilaa National Geographic lehti tarjoushintaan

National Geographic on National Geographic Societyn virallinen lehti, jota on julkaistu yhtäjaksoisesti vuodesta 1888 lähtien. Sen pääsisältöä ovat maantiedettä, historiaa ja maailman kulttuuria käsittelevät artikkelit. Lehti tunnetaan sen kansia ympäröivistä paksuista keltaisista kehyksistään sekä runsaasta draamaattisten valokuvien käytöstä.

Vuonna 2015 National Geographic on saatavilla 40 eri kielellä ja sen maailmanlaajuinen levikki on noin 6,8 miljoonaa kuukausittaista lukijaa. Lehti ilmestyy joka kuukausi ja se on saatavilla perinteisessä printtimuodossa sekä useissa online-muodoissa.

Innosta, valaise ja opeta

National Geographic Society on yksi maailman suurimmista voittoa tavoittelemattomista tieteellisistä ja opetuksellisista instituutioista. National Geographic Society on perustettu vuonna 1888 "lisäämään ja levittämään maantieteellistä tietämystä." Yhteisö uskoo tieteen voimaan, tutkimukseen ja tarinankerrontaan, joiden avulla se pyrkii muuttamaan maailmaa. Sen tarkoitus on "innostaa, valaista ja opettaa", mikä on myös National Geographic -lehden motto. Lehteä ohjaa 21-henkinen opettajista, yritysjohtajista, virkamiehistä ja luonnonsuojelijoista koostuva hallitus.

Yritys sponsoroi ja rahoittaa tieteellistä tutkimusta. Se julkaisee myös muita aikakauslehtiä, kirjoja, koulutuotteita, karttoja, internet- ja elokuvatuotteita lukuisissa eri maissa ja useilla eri kielillä. Sen koulutussäätiö on jakanut yli 11 000 avustusta koulutusorganisaatioille ja yksityisille kehittääkseen maantiedon opetusta.

National Geographicin eri mediat tavoittavat yli 700 miljoonaa ihmistä joka kuukausi. Se ylläpitää museota Washingtonissa ja sponsoroi suosittuja matkailunäyttelyitä.

Artikkeleja, kuvia ja karttoja

Kylmän sodan aikaan lehti pyrki antamaan tasapuolisen kuvan maantieteestä ja ihmisistä rautaesiripun takana. Artikkelit painettiin Berliinissä, Itävallassa, Neuvostoliitossa ja Kiinassa, ja ne pyrkivät tietoisesti väheksymään politiikkaa ja keskittymään sen sijaan kulttuuriin. Avaruuskilvan aikaan National Geographic keskittyi tieteellisiin saavutuksiin ja vältti puhumasta kilpaan liittyvästä ydinasevarustelusta. Lehti käsitteli artikkeleissaan myös biologiaa ja tiedeaiheita.

Myöhempinä aikoina National Geographic on puhunut suorasanaisesti monista aiheista, kuten ympäristöongelmista, metsäkadosta, kemiallisista saasteista, ilmaston lämpenemisestä ja uhanalaisista eläinlajeista. Artikkelisarjoissa on keskitytty historiaan sekä yksittäisiin tuotteisiin, kuten metalleihin, jalokiviin, ravintoon, maataloustuotteisiin sekä arkeologisiin löytöihin. Toisinaan koko kuukauden numero on omistettu yhdelle valtiolle, entiselle sivilisaatiolle, uhanalaiselle luonnonvaralle tai muulle aiheelle. Nykyisin lehdessä on hieman aikaisempaa lyhyempiä artikkeleja.

Luonto- ja historia-aiheisten artikkelien lisäksi National Geographic tunnetaan erityisen korkealaatuisesta kuvajournalismistaan. 1930-luvulla Luis Marden sai vakuutettua lehden käyttämään kuvaajillaan pienempiä 35 mm kameroita. Vuonna 1959 lehti alkoi käyttämään pieniä valokuvia kansissaan ja myöhemmin yhä suurempia kuvia. Nykyään lehden kansi sisältää ikonisen keltaisen kehyksen lisäksi yhden suuren valokuvan yhdestä lehden sisältämästä artikkelista. Vuodesta 1006 lähtien lehti on järjestänyt kansainvälistä valokuvakilpailua, johon osallistuu valokuvausharrastajia yli 18 maasta.

Artikkelien täydentämiseksi lehdessä julkaistaan silloin tällöin karttoja alueista, joilla se vierailee. Ensimmäinen kartta julkaistiin vuonna 1918 otsikolla The Western Thatre of War. Muun muassa presidentti Franklin D. Rooseveltin tiedetään tapetoineen Valkoisen talon työhuoneensa National Geographic -lehden kartoilla.

National Geographic -lehden numerot säilytetään usein vuosiksi eteenpäin ja sen vanhoja numeroita myydään keräilykappaleina monissa paikoissa.

National Geographicin historiaa

Ensimmäinen National Geographic Magazinen numero julkaistiin lokakuussa 1888, yhdeksän kuukautta yhteisön perustamisen jälkeen. Tammikuun 1905 numero sisälsi monisivuisen valokuvaesittelyn Tiibetistä vuosilta 1900-1901, minkä jälkeen lehti muuttui tekstipohjaisesta julkaisusta lähemmäs tiedelehteä, joka sisälsi entistä enemmän näyttävää kuvasisältöä. Lehti tuli tunnetuksi myös tyylistään. Uudemmista numeroista 13-vuotiaan afgaanityttö Sharbat Gulan muotokuvasta tuli yksi lehden tunnistettavimmista kuvista.

1990-luvun loppupuolella lehti alkoi julkaisemaan The Complete National Geographic -nimistä digitaalista arkistoa, joka sisälsi kaikki lehden edelliset numerot. Lehti haastettiin oikeuteen arkistossa julkaistujen kuvien tekijänoikeuksista, minkä jälkeen arkisto poistettiin väliaikaisesti käytöstä. Myöhemmin tekijänoikeusasiat selvitettiin ja digitaalinen arkisto palasti tilaajien käyttöön.

Lehden pitkäaikaisimpiin päätoimittajiin lukeutuvat Gilbert Hovey Grosvenor (1903 – 1920), Wilbur E. Garrett (1980 – 1990), William L. Allen (1995 – 2005) ja Chris Johns (2005 – 2014).

National Geographic -lehden Suomen painos ilmestyi vuosina 2001–2020.

Muualla verkossa

National Geographicin virallisilta sivuilta osoitteesta nationalgeographic.com löytyy paljon lisäsisältöä, kuten ympäristöön, matkailuun ja seikkailuun liittyviä uutisia, videoita ja valokuvia. Sivuilla on oma osio lapsilla, joka sisältää tietoa eläimistä, videoita, pelejä ja oppimateriaalia.

Lehden verkkokaupasta voi tilata kirjoja, DVD:itä, vaatteita, koruja, kodintuotteita, välineitä ja varusteita, matkailutuotteita, lastentuotteita ja lahjoja.

Lehti löytyy myös Facebookista osoitteesta Facebook.com/NGM.

Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Kenelle?

Maantieteestä, tieteestä ja historiasta kiinnostuneille

Ilmestyy

12 kertaa vuodessa

Julkaisija

National Geographic Society

Päätoimittaja

Susan Goldberg

Ensimmäinen numero

lokakuussa 1888

Levikki

6,8 miljoonaa

Lukijaprofiili

56 % mieslukijoita, 44 % naislukijoita, lukijoiden keski-ikä 45,6 vuotta

Irtonumero

8,00 € (Lehtipiste)

ISSN

0027-9358

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram