MAD

Täyteen ladattuna teinihuumoria, typeryyksiä ja satiiria. Mad on yhtä kyyninen, kiistelty ja vaikutusvaltainen kuin ennenkin. Politiikasta teknologiaan ja viihteestä julkkiksiin – Mad tekee huumoria lähestulkoon kaikesta. Toisin sanoen, se on täydellinen valinta vanhemmille teineille.

Alfred E. Neumanin kasvot jokaisen numeron kannessa, runsaasti sarjakuvia, sukkelia anekdootteja, vitsejä ja yleisesti hauskoja parodioita kaikilta elämän alueilta.

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla, mutta vain jos heität tarpeeksi lujaa!

Ei saatavilla*

* Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tarjousta tästä lehdestä. Ole hyvä ja tutustu muihin loistaviin lehtitarjouksiin alla. :)

Mad on yhdysvaltalainen huumorilehti, jonka perustivat vuonna 1952 alunperin sarjakuvalehtenä toimittaja Harvey Kurtzman ja kustantaja William Gaines. Se oli vaikutusvaltainen ja laajasti jäljitelty lehti, joka vaikutti satiirisen median kehitykseen ja kulttuurimaisemaan 1900-luvulla. Toukokuuhun 2016 mennessä siitä on ilmestynyt 539 numeroa.

Mad on viimeinen EC Comicsin jäljellä oleva aikakauslehti, joka tarjoaa satiirisia näkökulmia kaikkiin elämän osa-alueisiin, populaarikulttuuriin, politiikkaan, viihteeseen ja julkisuuden henkilöihin. Lehti on jaettu toistuviin aiheisiin, kuten TV- ja elokuvaparodioihin sekä vapaamuotoisiin artikkeleihin. Madin maskotti on Alfred E. Neuman, joka on yleensä lehden kansiaiheen keskiössä.

Yhdysvaltain Mad-lehti on tilattavissa Suomeen vuoden (6 numeroa) automaattisesti päättyvänä määräaikaistilauksena. Huomaa, että ulkomaisilla lehdillä on hieman tavallista pidempi toimitusaika.

MAD-lehden logo

 

Madin historiaa

Mad aloitti elokuussa 1952 Entertainment Comicsin sarjakuvana. 1960-luvun alussa lehden toimitus muutti New Yorkissa osoitteeseen 485 Madison Avenuelle, mistä lehti on saanut myös tavaramerkityn nimensä.

Lehden ensimmäisen numeron kirjoitti lähes kokonaan Harvey Kurtzman ja siinä oli Kurtzman ohella Wally Woodin, Will Elderin, Jack Davisin ja John Severinin kuvituksia ja piirroksia. Sarjakuvakirjana Madia julkaistiin kaikkiin 23 numeroa.

Mad muuttui aikakauslehdeksi alkaen numerosta 24 (1955). Kurtzman joutui jättämään lehden 1956, mutta uusi päätoimittaja Al Feldstein toi nopeasti mukaan uusia nimiä, kuten Don Martin, Frank Jacobs, Mort Drucker, Antonio Prohías, Dave Berg ja Sergio Aragonés. Feldsteinin aikana lehden levikki yli nelinkertaistui ja se oli parhaimmillaan 2,1 miljoonaa vuonna 1974. Levikki laski myöhemmin kolmannekseen ja Feldsteinin jäätyä eläkkeelle, hänet korvasivat Nick Meglin ja John Ficarra, jotka jakoivat päätoimittajan vastuun seuraavan kahden vuosikymmenen ajan. Meglinin jäätyä eläkkeelle 2004 Ficarra jatkoi tehtävässä yksin.

William Gaines myi yrityksensä 1960-luvun alussa Kinney Parking Companylle, joka osti myös National Periodicalsin ja Warner Brosin. Gainesin kuoleman jälkeen Madista oli tullut tiivis osa Time Warnerin yhtiörakennetta ja se joutui luopumaan pitkäaikaisesta Madison Avenuen toimistostaan. 1990-luvun puolivälissä se muutti DC Comicsin toimistoon. Vuonna 2001 lehti rikkoi pitkäaikaisen tabunsa ja alkoi myymään mainoksia. Ulkopuoliset tulot mahdollistivat lehdelle väripainatuksen ja parempilaatuisen painopaperin.

Ensimmäisinä vuosinaan Mad ilmestyi epäsäännöllisesti 4-7 kertaa vuodessa. Vuoden 1958 loppuun mennessä lehti alkoi ilmestymään epätyypillisesti kahdeksan kertaa vuodessa, mikä kesti lähes neljä vuosikymmentä. Lehti alkoi julkaisemaan ylimääräisiä numeroita, kunnes saavutti kuukausittaisen ilmestymisen tammikuun numerossa 1997. Time Warnerin leikkausten myötä lehti ilmestyi vain neljästi vuodessa ennen asettumistaan nykyiseen kuuden vuosittaisen numeron julkaisutahtiin.

Vaikka Madin tyylisellä huumorilla oli edeltäjiä niin printissä, radiossa kuin elokuvissakin, Madia pidetään yhtenä satiirisen huumorin uraauurtavista pioneereista.

Suomen Mad -painosta julkaistiin 1970-1972 sekä 1982-2005. Yhteensä niitä ilmestyi 30 kappaletta. Lisäksi vuonna 1971 julkaistiin kaksi Mad-pokkaria (Tyypillisesti MAD ja Don Martin keittää sopan). Lehden päätoimittajina toimivat Marjaana Tulosmaa ja Timo "the Metsänen".

Viimenen Suomen Mad ilmestyi 9.11.2005. Se joutui kilpailemaan muiden huumorilehtien kanssa, kuten Pahkasian ja ennen kaikkea Myrkky-lehden kanssa.

Lisätietoa lehdestä:

Kenelle?

Mustan huumorin ystäville

Ilmestyy

6 kertaa vuodessa

Julkaisija

DC Comics (Time Warner)

Päätoimittaja

John Ficarra

Ensimmäinen numero

1952

Levikki

267 174 (2015)

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

89 % mieslukijoita, 11 % naislukijoita

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

0024-9319

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram