Hälge

Hälge on filosofinen ja rakkaudenkipeä hirvi, joka tarjoaa eläinystävineen hilpeitä seikkailuja Avlidenin kylässä. Hän onnistuu jatkuvasti väistämään metsästäjä Edwinin sekä hänen Blixten-koiransa ja Rambo-tyylisen metsästyskaveri Uffen luodit.

Lars Mortimer on onnistunut luomaan sarjakuvan, joka käsittelee sekä ystävyyttä että elämän synkkiä hetkiä, mutta ei koskaan jätä lukijoita nauramatta. Hälge on koko perheen lehti, josta kaikki voivat nauttia. Lisäksi lehdessä on muita sarjoja, ristikoita ja hauskoja vitsejä.

Täydellinen lahja myös innokkaille metsästäjille!

Hälge on ruotsalainen, Lars Mortimerin luoma piirretty sarjakuva, joka kertoo melankolisesta Hälge-hirvestä ja elämästä metsässä. Sarjakuva teki ensiesiintymisensä Svensk Jakt -metsästyslehdessä vuonna 1991 ja samana vuonna Åsa-Nissessä. Ensimmäinen Hälgen oman lehden ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 2000.

Sarja kertoo metsässä asuvasta Hälge-hirvestä, joka joutuu jatkuvasti pakenemaan metsästäjää nimeltä Edwin sekä hänen metsästyskoira Blixteniä ja metsästyskaveri Uffea. Nerokkaiden suunnitelmiensa ja hyvän tuurin ansiosta Hälge selviää metsästyskaudesta toisensa jälkeen. Talvisin Hälge on usein masentunut, koska häneltä putoaa sarvet, eikä hän saa tarpeeksi ruokaa. Muita merkittäviä hahmoja ovat Edwinin kärsivällinen vaimo Ellen, Hälgen suuri rakkaus Ellen, Hälgen ystävä Kotten-siili, kaksi metsän tapahtumia kommentoivaa pöllöä, kaksi sarjan pimeää puolta edustavaa korppia sekä metsän muurahaiset.

Hälgeä on julkaistu 49 eri päivä- ja iltapäivälehdissä, mukaan lukien Aftonbladetissa. Vuoteen 2013 mennessä sarjaa oli julkaistu 80 sanomalehdessä Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa, jossa hirvi tunnetaan nimellä Helge.

Sarjakuvalehden lisäksi sarjasta on ilmestynyt joulualbumeja, kuvakirjoja ja lahjakirjoja. Vuonna 2001 Hälgestä ilmestyi tietokonepeli ja lautapeli.

Hälgeä julkaisee Egmont Serieförlaget. Kahden ensimmäisen vuoden aikana (2000-2001) lehti ilmestyi kuusi kertaa, vuosina 2003-2004 kahdeksan kertaa, vuonna 2005 kymmenen kertaa ja vuodesta 2006 lähtien 12 kertaa vuodessa. Hälgen lisäksi lehdessä on julkaistu vuosien varrella myös muutamia muita sarjoja, kuten Trendz, Kvast-Hilda, Fel sida, Himlens änglar ja Grimmy. Lehden jokainen numero sisältää sanaristikon ja joskus myös ristikkoliitteen.

Hälgen historiaa ja huumorin tyyli

Lars Mortimerin ajatus Hälgestä syntyi automatkalla Alftasta Faluniin Volvo 245:n takapenkillä vuonna 1990. Hänen ajatuksissaan oli hirvi, kahdella jalalla liikkuva metsästyskoira ja metsästäjä, jotka kommunikoisivat keskenään. Tulessaan kotiin hänellä oli jo paljon ideoita siitä, miltä sarja näyttäisi graafisesti. Hän istuutui työpöytänsä eteen ja alkoi hahmottelemaan Hälgen-hahmoa.

1990-luvulla Helgeä oli julkaistu jo useissa sanomalehdissä ja sarjakuvalehdissä. Sen ensi-ilta oli Svensk Jakt -lehden numerossa 7-8/1991. Lukijat pitivät Hälgestä ja halusivat sitä lisää. Hirvi sai oman lehtensä kuitenkin vasta 2000, mistä lähtien Hälge on ilmestynyt kuukausittain.

Hälge-sarjakuvat koostuvat yleensä lyhyistä 2-4 ruudun stripeistä. Joskus sarjan toiminta vaatii enemmän ruutuja ja sarjat voivat olla hieman pidempiä, jopa koko sivun mittaisia. Hälgen huumorin tyyli vaihtelee, mutta yleensä se perustuu yksinkertaiseen ironiaan. Sarjassa voi tapahtua esimerkiksi jotain äkillistä tai epänormaalia, joka hävettää Hälgeä tai jotain muuta hahmoa. Sarja sisältää "kevyitä" ruotsalaisia kirosanoja, kuten fan ja jävlar.

Hälgen kotimetsä sijaitsee Avliden-nimisen kylän lähellä, jonka oikea nimi on Lavliden. Siellä asuvat metsästäjät Edwin ja Uffe vaimoineen. Kylä sijaitsee keskellä ei mitään, eikä siellä tapahdu juuri mitään. Useimmat kylän asukit ovat metsästäjiä tai muuten vain rauhallisessa maaseutuympäristössä viihtyviä ihmisiä. Koska kylässä vieraillaan harvoin, monet ohi ajavat uskovat jonkun kuolleen siellä nähtyään Avliden-kyltin (suom. kuollut). Joissakin sarjoissa Edwin ja Uffe yrittävät piristää tunnelmaa muuttamalla kylttiä houkuttelevammaksi.

Edwinin ja Uffen talojen lisäksi kylässä on vain muutamia taloja ja ruokakauppa. Kylään ja metsään tulee kuitenkin elämää metsästyskausien aikana.

Sarjan tärkeimpiä hahmoja

Hälge-hirvi, joka onnistuu nerokkaiden juonten avulla säilymään hengissä metsästyskausien ajan. Syksyllä hän on usein masentunut kylmyyden, huonon ruoan, rakkausongelmien ja metsästyksen vuoksi. Hälgeä ärsyttää, että hänellä on vain kuusipiikkiset sarvet ja hän toivoo, että ne kasvaisivat isommiksi. Sitä ennen hän ei voi päästä ns. 12-piikkisten klubiin. Talvella Hälge pudottaa sarvensa, kuten kaikki hirvisonnit tekevät. Tämä tekee Hälgestä hämmentyneen ja hän yrittää eri tavoin piilottaa asian. Kun hirvenmetsästyskausi päättyy, hänestä tulee jälleen iloinen ja hän härnää Edwiniä, joka epäonnistui jälleen kerran.

Edwin on naiivin tyhmä metsästäjä ja yksi sarjan päähenkilöistä. Hän asuu Ellen-vaimonsa kanssa talossa Avlidenin kylässä. Edwin rakastaa metsästystä ja toivoo, ettei hänen tarvitse nousta sängystä ennen metsästyskauden alkua. Metsästyskauden ulkopuolella hän lähinnä istuu TV:n ääressä ja juo olutta. Hän on usein ollut lähellä kaataa Hälgen, mutta jotain menee aina pieleen viime hetkellä.

Ellen on Edwinin kärsivällinen vaimo, joka kokkaa, pesee pyykkiä ja pitää talon siistinä. Koska Edwin ei halua viettää paljon aikaa hänen kanssaan, Ellen etsii usein aktiviteettejä maaseudulta. Hän on harrastanut joissakin sarjoissa kalastusta ja hiihtoa, mutta ne eivät ole hänen säännöllisiä harrastuksiaan.

Erik on Edwinin ja Ellenin 25-vuotias poika. Hän asuu kaupungissa, eikä ymmärrä metsästyksen päälle, mihin Edwin on hyvin pettynyt. Yhdessä sarjassa Erik päätti kuitenkin yrittää metsästystä, mutta hänellä ei ollut aavistustakaan, että siihen tarvitaan metsästyskortti. Erik on myös kasvissyöjä.

Blixten (suom. Salama) on Edwinin metsästyskoira, joka ei ole aivan nimensä veroinen. Blixten pelkää isoja hirviä ja karhuja. Vaikka hän voi juosta pitkään ja jäljittää hyvin, hän on usein hyvin laiska.

Uffe on Edwinin paras ystävä ja myös hän asuu Avlidenissä. Uffe on kylän Rambo ja todellinen machomies. Hän pitää aina aurinkolaseja, koska hän ei voi näyttää kilttejä sinisiä silmiään. Hän pitää aina yllään maastokuvioisia vaatteita, myös alusvaatteinaan. Uffe sanoo usein, että "pitäisi ampua kaikkea mikä liikkuu". Toisin kuin Edwinillä, hänellä ei ole metsästyskoiraa.

Britta on Uffen vaimo ja vielä Elleniäkin kärsivällisempi. Hän ei ole mukana yhtä usein kuin Ellen ja puhuu hyvin harvoin.

Clint on Uffen ja Britan poika, joka seuraa isänsä jalanjälkiä. Hän on noin 4-vuotias, eikä ole vielä aloittanut koulua. Hän on osoittanut olevansa kiinnostunut metsästyksestä, mutta ei esiinny kovin usein sarjassa.

Gullan on yksi metsän naarashirvistä ja Hälgen suuri rakkaus. Vaikka Hälge ei onnistu tekemään vaikutusta Gullaniin, hän ei koskaan luovuta. Gullan on kiinnostunut isommista ja vahvemmista hirvistä, joilla on isommat sarvet.

Hunddråpar'n on metsän suurin hirvi ja voi pelästyttää Blixtenin, niin ettei se uskalla tulla kopistaan ennen joulua. Hän väittää, että hänen voimiensa salaisuus on kova harjoittelu. Toisinaan Hälge piiloutuu Hunddråpar'n taakse suojellakseen itseään metsästyskoirilta.

Rubbade Runar on hirvi, jolle on ominaista heittää tyhmiä kommenttejansa. Hän saattaa esimerkiksi mennä kysymään metsästäjiltä mitä he tekevät metsässä. Rubbade Runar symboloi sarjan typerystä, jonka voi helposti huomata hänen ilmeistään. Hälge on usein miettinyt, miten Rubbade Runar voi olla vielä hengissä. Uudemmissa sarjoissa hän esiintyy vain harvoin.

Kotten on siili, joka pelkää autoja ja autoteitä. Hänellä on talvisin unihäiriöitä ja se auttaa mielellään Hälgeä. Joskus hän keksii vitsejä, jotka eivät ole Hälgen mielestä kovin hauskoja. Kotten ylittää harvoin tietä, koska pelkää tulevansa yliajetuksi. Kun hän herää horroksesta, hän tarvitsee ison kupin kahvia piristyäkseen.

Ugglorna ovat kaksi pöllöä, jotka enimmäkseen vain seuraavat metsän elämää ja kommentoivat kaikkea sarjassa tapahtuvaa. Ne istuvat männyn oksalla ja sanovat "Ho ho". Pöllöt eivät pidä talvesta, koska silloin on vaikeaa löytää jyrsijöitä. Toisin kuin Hälge, pöllöt eivät voi kommunoida ihmisten kanssa.

Korparna ovat kaksi korppia, jotka haaveilevat päivästä, jolloin Helge ammutaan ja ne pääsevät syömään sen sisälmyksiä. Pöllöjen tavoin ne istuvat yleensä männyn oksalla ja yrittävät rohkaista metsästäjiä ampumaan muita eläimiä, jotta ne saisivat syötävää. Korpit edustavat sarjakuvan pimeää puolta.

Myrorna ovat muurahaisia tai tarkemmin sanottuna kusiaisia, joita elää metsässä miljoonia. Ne elävät omassa miniatyyrimaailmassaan rivitaloineen, asuntoautoineen, verovirastoineen ja kaiken muun heidän maailmaan kuuluvan kanssa. Harry on yksi läheisimpiä muurahaisia Hälgelle.

Vimse Spindel on hämähäkki, joka saattaa nukkua koko päivän, koska se on "surffannut netissä" koko yön. Joskus se kutoo seitteihinsä väärän kuvion ja erässä sarjassa se kutoi vahingossa patalapun. Kottenin tavoin se on Hälgen hyvä ystävä, vaikka ne väittelevätkin joskus keskenään.

Lähteenä käytetty ruotsinkielistä Wikipediaa.

Lisätietoa lehdestä löytyy Halge.se:n Hälgepediasta ja lehden Facebook-sivuilta.

Kenelle?

Humoristisen sarjakuvan ystäville

Ilmestyy

Kerran kuukaudessa, 12 numeroa vuodessa

Julkaisija

Egmont Serieförlaget

Päätoimittaja

Daniel Carlsson

Ensimmäinen numero

2000

Levikki

-

Lukijamäärä

-

Lukijaprofiili

83 % miehiä/poikia, 17 % naisia/tyttöjä

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

1650-0946

Maa

Ruotsi

Kieli

ruotsi

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram