Cosmopolitan

Jos rakastat muotia, haluat tietää fiksuimmat kauneusvinkit ja lukea kaiken osuvista uravalinnoista, on Cosmopolitan-lehti juuri sinulle!

Mistä muualta löytäisit inspiroivia juttuja sinulle tärkeistä asioista, rehellisiä ihmissuhde- ja seksineuvoja, tuttavallisia haastatteluja suosikkijulkkistesi kanssa ja itseluottamusta antavaa piristystä joka kuukausi?

Aito ja alkuperäinen Britannian Cosmopolitan on lifestyle-lehti miljoonille hauskoille ja pelottomille naisille, jotka haluavat elää elämäänsä täysillä.

Cosmopolitanin logo

Cosmopolitan eli Cosmo on kansainvälinen naisten muotilehti. Sen ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1886 perhelehtenä, minkä jälkeen lehti on muuttunut ensin kirjallisuuslehdeksi ja lopulta naistenlehdeksi 1960-luvun loppupuolella. Lehti sisältää artikkeleja ihmissuhteista, seksistä, terveydestä, urasta, itsensä kehittämisestä, julkisuuden henkilöistä, muodista ja kauneudesta.

Cosmopolitanista ilmestyy 64 kansainvälistä painosta 35 eri kielellä ja sitä jaetaan 110 maassa. Alkuperäistä Yhdysvaltain painosta julkaisee Hearst Magazines.

Minkälainen lehti ja kenelle?

Cosmopolitan on naistenlehti nuorille, flirttaileville, hurjapäisille ja hauskoille naisille, jotka haluavat kaikkea: muoti- ja kauneusvinkkejä, tuoreimpia uutisia Hollywoodin julkkiksista, ura- ja terveysneuvoja sekä salaisuuksia, joilla saat joka tytön haaveileman intohimoisen suhteen!

Kaikkea upeaa ja naisellista tarjoava Cosmo on ollut miljoonien eloisien nuorten naisten käsikirja hauskan ja pelottoman elämän elämiseen jo yli vuosisadan ajan.

Hauska ja flirttaileva, mutta samalla inspiroiva ja informatiivinen. Säännöllisiä aiheita ovat muun muassa:

 • Fun, Fearless Gameplan – Cosmon tunnelmia ja asioita, joita tehdä tässä kuussa: uusinta musiikkia, kirjoja ja tyylejä
 • Fun, Fearless Confessions – lukijoiden noloimpia tunnustuksia ja huonoimpia deittejä ikinä
 • Fun, Fearless Celebs – uusimpien muotitrendien arvostelut ja seksikäs Cosmo Guy
 • Fun, Fearless Shopping – vinkkejä, miten saat uusimmat tyylit toimimaan itselläsi
 • Fun, Fearless Beauty – kauneusvinkkejä ja inspiroivia ennen ja jälkeen -kuvia
 • Fun, Fearless Work, News & Life – ura- ja säästövinkkejä sekä uutisia
 • Fun, Fearless Read – lukuvinkkejä
 • Fashion & Beauty – lisää muotia ja kauneutta
 • Love, Lust & Other Stuff – suhteet, rakkaus ja seksi
 • Hot & Healthy – liikuntaa ja terveellistä ruokaa
 • Quizzes – suosittuja Cosmo-kyselyitä, joiden avulla opit lisää itsestäsi

Jos olet nuori, hauska ja peloton nainen, joka rakastaa tietää uusimman tiedon muodista, kauneudesta ja ihmissuhteista, on Cosmo lehti juuri sinulle!

Tilaaminen Suomeen

Cosmopolitanin Britannian painos on ostettavissa irtonumerona Lehtipisteistä kautta maan (irtonumeron hinta 8,40 euroa/numero, 2016) sekä tilattavissa kotiin tai työpaikalle kaikilla laitteilla ja alustoilla toimivana digitaalisena versiona.

Cosmopolitanin historiaa

Cosmopolitan aloitti perhelehtenä vuonna 1886 ja sitä julkaisi newyorkilainen Schlicht & Field. Paul Schlicht kertoi ensimmäisessä numerossa lehden olevan "ensiluokkainen perhelehti, joka sisältää kokonaan oman osastonsa naisille muodista, kodin sisustuksesta, ruoanlaitosta, lastenhoidosta jne."

Cosmopolitanin levikki saavutti ensimmäisenä vuotenaan 25 000 kappaleen rajapyykin, mutta jo seuraavana vuonna John Brisben Walker osti lehden. Samana vuonna lehti seurasi Elizabeth Bizlandin ja Nellie Blyn kilpailua maailman ympäri, millä se sai suurta huomiota osakseen.

Walkerin alaisuudessa päätoimittajana aloitti Harper's Monthlyssä aiemmin työskennetllyt E. D. Walker, joka toi lehteen värikuvituksia, jatkokertomuksia ja kirja-arvosteluja. Siitä tuli fiktion markkinajohtaja ja lehteen kirjoittivat muun muassa sellaiset nimet kuin Annie Besant, Ambrose Bierce, Theodore Dreiser, Rudyard Kipling, Jack London, Willa Cather ja Edith Wharton. Lehden levikki kipusi vuoteen 1892 mennessä 75 000:een.

Vuonna 1897 Cosmopolitan julkaisi suunnitelmansa ilmaiselle etäkoululle. Cosmopolitan lupasi kattaa kaikki koulusta koituvat kustannukset ja opiskelijoiden tuli sitoutua vain opiskelemaan tietty tuntimäärä. Kouluun ilmoittautui heti 20 000 opiskelijaa, eikä Walker kyennyt rahoittamaan sen pyörittämistä. Lopulta opiskelijoilta pyydettiin opiskelusta 20 dollarin vuosimaksu.

Vuonna 1905 William Randolph Hearst osti lehden 400 000 dollarilla. Hän pestasi toimitukseen Charles Edward Russellin, joka loi lehteen sarjan tutkivan journalismin artikkeleja. Muita sen ajan tärkeitä toimittajia olivat O.Henry, A. J. Cronin, Alfred Henry Lewis, Bruno Lessing, Sinclair Lewis, David Graham Phillips, George Bernard Shaw, Upton Sinclair ja Ida Tarbell.

Hearst loi myös Cosmopolitan Productions -elokuvayhtiön, jonka tarkoituksena oli luoda elokuvia lehdessä julkaistuista tarinoista. Yhtiö oli olemassa New Yorkissa 1918-1923 ja Hollywoodissa vuoteen 1938 asti.

Cosmopolitanin virallinen nimi vuosina 1925-1952 oli Hearst's International Combined with Cosmopolitan. Hearst oli ostanut keskikokoisen World To-Day -kuukausilehden 1911 ja nimesi sen Hearst Magazineksi 1912. Vuonna 1914 sen nimi lyhentyi muotoon Hearst's ja vuonna 1922 lopulta muotoon Hearst's International. Välttääkseen leikkaukset vuonna 1925 Hearst International yhdistettiin Cosmopolitanin kanssa. Hearstin kuoleman jälkeen Hearst Internationalin nimi poistui lehden kannesta kokonaan vuoteen 1952 mennessä.

Cosmon levikki oli 1930-luvulla 1,7 miljoonaa. 1940-luvulla lehti sisälsi yhden pienoisromaanin, 6-8 novellia, kaksi jatkokertomusta sekä 6-8 artikkelia. Toisen maailmansodan aikana lehden levikki ylitti 2 miljoonan rajapyykin.

1950-luvulta lähtien lehti alkoi julkaisemaan vähemmän fiktiota. Pokkareiden ja television vallattua median massamarkkinoita, lehden levikki tippui vain hieman yli miljoonaan vuoteen 1955 mennessä.

Lehden levikki jatkui laskuaan vielä vuosikymmenen, kunnes Helen Gurley Brownista tuli lehden päätoimittaja 1965. Hän nimesi lehden New Cosmopotaliniksi ja teki siitä jälleen moderneille sinkku- ja uranaisille suunnatun aikakauslehden. Lehden nimi muuttui takaisin Cosmopolitaniksi 1967. Lehti omaksui kansikuvan, jossa esiintyy yleensä nuori naismalli, näyttelijä, laulaja tai muu julkisuuden henkilö avokaulaisessa mekossa, bikineissä tai muuten paljastavissa vaatteissa. Lehti ei vain keskustellut seksistä, vaan toi esiin näkökulman, jonka mukaan naiset voivat ja heidän pitää myös nauttia seksistä tuntematta syyllisyyttä. Ensimmäisessä Brownin virkakauden aikana julkaistussa numerossa käsiteltiin tuohon aikaan vielä uutta keksintöä, ehkäisypilleriä.

Cosmopolitan ei ollut Brownin ensimmäinen naisten seksuaalista vapaamielisyyttä käsitellyt julkaisu. Hänen vuonna 1962 ilmestynyt Sex and the Single Girl -kirjansa oli jättimenestys ja hän sai valtavat määrät naisten käyttäytymistä, seksuaalista kanssakäymistä, terveyttä ja kauneutta käsittelevää fanipostia kirjan julkaisun jälkeen. Brownin mukaan naisilla tulisi olla miehiä täydentämään heidän elämäänsä, ei valtaamaan sitä. Hän kannusti myös nauttimaan seksistä ilman häpeää.

Brown sai ensimmäisten päätoimittajavuosiensa aikana myös paljon kritiikkiä. Esimerkiksi huhtikuun 1972 numeron keskiaukeamalla ollut puolialaston kuva näyttelijä Burt Reynoldsista herätti suurta erimielisyyttä, mutta myös huomiota.

Vuonna 1978 Cosmosta ilmestyi miehille suunnattu kokeilunumero Cosmopolitan Man, jonka kannessa esiintyivät Jack Nicholson ja Aurore Clément. Hearst luopui ideasta ostettuaan Esquiren.

Vuonna 1999 aloitti Cosmon teini-ikäisille lukijoille suunnattu, kansainvälinen spinoff-lehti, CosmoGIRL!, joka lopetettiin joulukuussa 2008.

Yhdysvaltain painoksen päätoimittajat

 • Frank P. Smith (1886–1888)
 • E. D. Walker (1888)
 • John Brisben Walker (1889–1905)
 • Bailey Millard (1905–1907)
 • S. S. Chamberlain (1907–1908)
 • C. P. Narcross (1908–1913)
 • Sewell Haggard (1914)
 • Edgar Grant Sisson (1914–1917)
 • Douglas Z. Doty (1917–1918)
 • Ray Long (1918–1931)
 • Harry Payne Burton (1931–1942)
 • Frances Whiting (1942–1945)
 • Arthur Gordon (1946–1948)
 • Herbert R. Mayes (1948–1951)
 • John J. O'Connell (1951–1959)
 • Robert Atherton (1959–1965)
 • Helen Gurley Brown (1965–1997)
 • Bonnie Fuller (1997–1998)
 • Kate White (1998–2012)
 • Joanna Coles (2012-)

Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Kenelle?

Nuorille, hauskoille ja pelottomille naisille

Ilmestyy

12 numeroa vuodessa

Julkaisija

Hearst Magazines UK

Päätoimittaja

Joanna Coles

Ensimmäinen numero

1886 (kirjallisuuslehtenä), 1965 (naistenlehtenä)

Levikki

3 038 365 (AAM 2015)

Lukijamäärä

16 823 000 (Cosmopolitan Demographic Profile 2016)

Lukijaprofiili

86 % naislukijoita, 14 % mieslukijoita, mediaani-ikä 34,7 vuotta (Cosmopolitan Demographic Profile 2016)

Irtonumero

8,40 € (Lehtipiste)

ISSN

0010-9541

Maa

Iso-Britannia

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram