Everyday Practical Electronics

Everyday Practical Electronics (EPE) on maailman johtava elektroniikka- ja tietokoneharrastajien erikoislehti, joka sisältää rakenteluprojekteja sekä aloittelijoille että kokeneemmille. Lehden joka numero on täynnä ideoita, teoriaa ja rakennettavia projekteja täydellisillä piirikaavioilla, piirilevy-layouteilla ja kuvamateriaalilla. Jos olet kiinnostunut oppimaan uutta elektroniikasta ja tietotekniikasta, on EPE lehti juuri sinulle.

Lisäksi lehdessä asiantuntijat pitävät sinut ajan tasalla alan uutisista ja tapahtumista, syvällisiä artikkeleja elektroniikan teoriasta, mikroprosessoreista, internetistä, rakennustekniikoista ja paljon muuta. Myös lukijoiden kirjeitä sekä komponentteihin, laitteistoihin ja ohjelmistoihin liittyviä mainoksia.

Ei saatavilla*

* Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tarjousta tästä lehdestä. Ole hyvä ja tutustu muihin loistaviin lehtitarjouksiin alla. :)

Everyday Practical Electronics -lehden logo

Everyday Practical Electronics (eli EPE) on brittiläinen aikakauslehti, joka on suunnattu elektroniikan harrastajille. Sekä painettuna lehtenä että digitaalisessa ladattavassa muodossa saatavilla oleva lehti on täynnä käytännön rakennusprojekteja harrastajille, erikoisartikkeleja, ohjeita, elektroniikka-alan yritysten mainoksia sekä paljon muuta. Artikkelit käsittelevät hyvin monipuolisia aiheita, kuten audio, radio, autot, koti, testauslaitteet jne.

Lehti sisältää rakennusprojekteja aloittelijoista kokeneisiin harrastajiin. Joka numero on täynnä ideoita, teoriaa, rakennusprojekteja, perusteellisia piirikaavioita, tulostettavia piirilevy-layoutteja ja kuvia. Jos olet kiinnostunut oppimaan uutta elektroniikasta ja tietokoneista, EPE on lehti juuri sinulle!

Everyday Practical Electronic -lehti on tilattavissa Suomeen vuoden määräaikaistilauksena.

Historiaa

Practical Electronics (PE) perustettiin elektroniikkaharrastajien rakentelulehtenä vuonna 1964. Sen pohjalta syntyi Everyday Electronics (EE) -lehti, joka palveli enemmän aloittelijoita. Sekä Practical Electronics- ja Everyday Electronics -lehtiä julkaisi sama toimitus tammikuuhun 1977 asti, kunnes molemmat lehdet saivat oman päätoimittajan. Sisarlehtiä julkaisi itsenäiset julkaisijat aina vuoteen 1968, jolloin molemmat lehdet myytiin IPC Magazinesille.

Vuosien aikana EE profiloitui elektroniikkaharrastuksen lehdeksi ja 1980-luvun puolivälissä se alkoi sisältämään entistä enemmän tietokoneaiheisia rakenteluprojekteja. Tämä oli todellista kulta-aikaa elektroniikan ja kotitietokoneiden harrastajille.

1990-luvun alkupuolella kokeneille elektroniikkaharrastajille suunnatun Practical Electronicsin levikki laski ja se myytiin Wimborne Publishing -kustantajalle, joka julkaisi myös Everyday Electronics -lehteä. PE sulautettiin Everyday Electronicsiin ja lehdestä tuli Everyday Practical Electronics (EPE). Sen numerointi jatkui EE-lehden ilmestyneistä numeroista, mutta lehden juuret ovat silti vuodessa 1964, jolloin sen "isosisko" Practicals Electronics syntyi.

Lehden verkkoversio EPE Online perustettiin lokakuussa 1998 ja se oli yksi ensimmäisistä ladattavista aikakauslehdistä, joka oli myynnissä myös lehtikioskeissa. Ladattava lehti on ollut erityisen suosittu Britannian ulkopuolella. Ladattava lehti korvattiin uudella tableteille ja muille mobiililaitteille suunnatulla versiolla, kun Pocketmagsin digitaalinen lehtikioski tuli saataville vuonna 2012.

 • 1964 - Practical Electronics (PE) perustetaan
 • 1971 - Everyday Electronics (EE) perustetaan Lontoossa sisarlehtenä PE:lle
 • 1977 - PE muuttaa Poolen satamakaupunkiin ja sille tulee oma päätoimittaja
 • 1984 - EE muuttaa myös Pooleen
 • 1986 - PE ja EE myydään eri julkaisijoille
 • 1992 - EE ostaa PE:n ja lehdet yhdistetään Everyday Practical Electronics -lehdeksi (EPE)
 • 1998 - EPE Online syntyy ja siitä tulee ensimmäinen painettu lehti, jonka voi ladata myös verkosta
 • 1999 - Wimborne Publishing ostaa kilpailevan lehden Electronics Today Internationalin (ETI)
 • 1999 - Winborne ostaa Radio Bygones -lehden
 • 2000 - Lehden ladonnasta vastannut Terry Farmiloe, 61, kuolee yllättäen
 • 2001 - EPE muuttaa uusiin toimistoihin Wimbornessa
 • 2003 - Uusi verkkosivusto julkaistaan
 • 2006 - ETE ilmoittaa yhteistyöstä australialaisen Silicon Chip -lehden kanssa. Lehti alkaa ilmestymään kokonaan nelivärisenä ja se painetaan korkeampiluokkaiselle paperille.
 • 2008 - Lehden uusi päätoimittaja on Matt Pulzer, joka korvaa tehtävässä Mike Kenwardin
 • 2012 - Pocketmagsin digitaaliseen lehtikioskiin perustuva uusi verkkoversio julkaistaan
 • 2013 - David Barrington jää eläkkeelle lähes 50-vuotisen uran jälkeen
 • 2014 - Lehti juhlii 50:ttä menestyksekästä vuotta

EPE-ihmisiä

Fred Bennett oli perustetun Practical Electronics -lehden ensimmäinen päätoimittaja ja avusti myös Everyday Electronicsin jakelussa. Hän toimitti molempia lehtiä niiden eroon saakka vuonna 1977. Itse asiassa hän jatkoi EE:n toimittamista aina eläkkeelle jäämiseensä saakka vuonna 1984, jolloin molempien julkaisujen yhteiseksi päätoimittajaksi tuli Mike Kenward.

Mike Kenward tuli alunperin PE:n henkilöstöön vuonna 1968. Hän siirtyi EE:hen muutamaa kuukautta ennen sen perustamista ja hänestä tuli sen toimitussihteeri vuonna 1972. Kenward lähti lehdestä 1976, mutta palasi päätoimittajaksi jo vuotta myöhemmin. Kun lehdet myytiin, hän osti EE:n ja perusti Wimborne Publishing -kustantamon. Hän on nykyään EPE:n omistaja ja julkaisija.

Yksi molempien julkaisujen tekemiseen alusta asti osallistuneista oli Dave Barrington, joka oli EPE:n toimitussihteeri. Barrington aloitti uransa 15-vuotiaana suoraan koulusta kopiopoikana marraskuussa 1964. Hän jatkoi työskentelyä PE- ja EE-lehdille ja niiden yhdistyttyä EPE:lle. Hän päätti uransa vasta muutamia vuosia sitten, mutta jatkoi työskentelyä freelance-pohjalta aina 73-vuotissyntymäpäiväänsä saakka – lähes 50 vuotta elektroniikkaharrastukselle omistautuneena.

Toinen EPE:n toimintaan useiden vuosien ajan vaikuttanut henkilö oli John Becker, joka toimi ensin lehden lukijana sen ensimmäisestä numerosta, toimittajana 1972 alkaen, mainostajana useiden vuosien ajan sekä PE:n päätoimittajana vuosina 1987-1990, palaten EPE:n tekniseksi toimittajaksi vuonna 1994. Becker piti lehden teknologiaosion ajan tasalla ja vastasi lukuisista lehden projekteista vuosien ajan.

Yksi näkymättömistä sankareista oli myös mainontapäällikkö Peter Mew, joka tuli PE- ja EE-lehtiin vuonna 1972 ja siirtyi työskentelemään muihin julkaisuihin vuonna 1978 palaten takaisin EE:hen vuonna 1986. Hän jäi eläkkeella vuonna 2005 ja mainonnasta vastaa nykyään Stewart Kearn.

On syytä mainita, että yllä mainituilla neljällä henkilöllä on yli 100 vuoden kokemus toimimisesta PE-, EE- ja EPE-lehdille.

Katso myös:

Kenelle?

Elektroniikkaharrastajille

Ilmestyy

12 numeroa vuodessa

Julkaisija

Wimborne Publishing

Päätoimittaja

Matt Pulzer

Ensimmäinen numero

1964

Irtonumero

Ei irtonumeromyynnissä Suomessa

ISSN

9770262 361188

Maa

Iso-Britannia

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram