The New Yorker

The New Yorker on yhdysvaltalainen viikkoaikakauslehti, joka tarjoaa ainutlaatuisen sekoituksen politiikkaa, ulkomaanasioita, työasioita, teknologiaa, populaarikulttuuria ja taidetta, sekä tietysti myös huumoria, fiktiota, runoutta ja sarjakuvia.

Vuonna 1925 perustettu lehti julkaisee aikamme parhaiden kirjoittajien juttuja, ja se on saanut enemmän National Magazine Awards -palkintoja uraauurtavista reportaaseista, arvovaltaisista analyyseistään ja luovasta inspiraatiostaan, kuin mikään toinen lehti.

Tilaa The New Yorker kätevänä digilehtenä, joka kulkee mukanasi kaikkialla!

Ei saatavilla*

* Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tarjousta tästä lehdestä. Ole hyvä ja tutustu muihin loistaviin lehtitarjouksiin alla. :)

The New Yorker on yhdysvaltalainen aikakauslehti, joka sisältää reportaaseja, kommentaareja, arvosteluja, esseitä, fiktiota, sarjakuvia ja runoja. Lehteä julkaisee Condé Nast. Vuonna 1925 viikkolehtenä aloittanut lehti ilmestyy nykyään 47 kertaa vuodessa, joista viisi numeroa on paksumpia kaksoisnumeroita.

Vaikka lehden arvostelut ja tapahtumat keskittyvät New Yorkin kulttuurielämään, lehdellä on paljon lukijoita myös sen ulkopuolella. Lehti tunnetaan sen ajankohtaisista kansikuvituksista, populaarikulttuurin kommentaareista, modernin fiktion huomioistaan, lyhyistä tarinoistaan ja kirjallisuusarvioistaan, tarkasta taustatyöstään, poliittisesta journalismistaan sekä yksiruutuisista sarjakuvistaan.

The New Yorkerin historiaa

The New Yorkerin ensimmäinen numero tuli ulos helmikuussa 1925. Lehden perusti Harold Ross yhdessä vaimonsa Jane Grantin kanssa, joka toimi New York Timesin toimittajana. Ross halusi luoda hienostuneen huumorilehde, joka olisi erilainen kuin kornit Judgen ja Lifen tapaiset lehdet. Ross toimi yhdessä yrittäjä Raoul H. Fleicshmannin kanssa ja perusti F-R Publishing Companyn Manhattanille. Ross toimitti lehteä aina kuolemaansa asti vuonna 1951. Ensimmäisten toimintavuosien aikana lehden jatkuminen oli välillä epävarmaa, mutta se oli ylpeä kosmopoliittisesta hienostuneisuudestaan.

Vaikka lehti ei koskaan menettänyt otettaan huumoriin, se oli pian vakiinnuttanut asemansa merkittävänä tietokirjallisuus- ja journalistifoorumina. Toisen maailmansodan jälkeen lehti julkaisi Hiroshimaa käsittelevän esseen, joka täytti koko lehden. Tulevina vuosikymmeninä lehti julkaisi useiden arvostettujen kirjoittajien lyhyitä tarinoita, mukaan lukien Ann Beattie, Truman Capote, Mavis Gallant, John McNulty, Alice Munro, Haruki Murakami, Vladimir Nabokov, John O'Hara, Dorothy Parker, Irwin Shaw, Eudora Welty ja Stephen King.

Ensimmäisinä vuosikymmeninään lehti julkaisi kaksi ja joskus jopa kolme lyhyttä tarinaa viikossa, mutta viime vuosina tahti on pysytellyt noin yhdessä tarinassa per numero. Monet kirjailijat, kuten Kurt Vonnegut, ovat sanoneet New Yorkerin saaneen suuret yleisöt kiinnostumaan modernista kirjallisuudesta.

Lehti tunnetaan sen toimituksellisista perinteistään. Profiles-otsikon alla on julkaistu artikkeleja monista merkittävistä henkilöistä, kuten Ernest Hemingway, Henry R. Luce ja Marlon Brando. Lehden Going on About Town -osiossa on julkaistu New Yorkin kulttuuri- ja viihdetarjontaa, ja The Talk of the Town -palstalla sekalaisia – usein humoristia tai leikillisiä – lyhyitä tarinoita New Yorkin elämästä.

Lehti siirtyi Advance Publications -mediayhtiön omistukseen vuonna 1985.

Rossia seurasivat lehden päätoimittajana William Shawn (1951-87), Robert Gottlieb (1987-92) ja Tina Brown (1992-98). Etenkin Brown teki lehteen isoja muutoksia. Hän toi sen toimitukselliseen sisältöön väriä ja värikuvia useita vuosia ennen New York Timesia, vähemmän tekstiä sivuille ja modernimman ulkoasun. Hän lisäsi lehteen myös ajankohtaisia tapahtumia ja kuumia puheenaiheita, kuten julkkiksia ja liikemiehiä. Lehden nykyinen päätoimittaja on Brownia seurannut David Remnick.

Lehti tuli tunnetuksi sen tietojen tarkastuksesta ja paikkaansapitävyydestä jo 1940-luvulla. Silti lehti joutui mukaan kirjallisuusskandaaliin 1990-luvulla ja joutui vastaamaan kahteen kunnianloukkaussyytteeseen. Vuonna 2010 The New Yorkerin toimituksessa työskentelee 16 faktojentarkistajaa.

1990-luvun lopulta lähtien The New Yorker on julkaissut internetissä sen nykyistä ja aikaisempaa materiaalia. Se ylläpitää verkkosivustoa, joka sisältää jonkin verran materiaalia uusimmasta numerosta. Tilaajat pääsevät lukemaan uusimman numeron kokonaan sekä koko arkiston numeroineen.

Sarjakuvat

The New Yorker on julkaissut sarjakuvia perustamisestaan lähtien. Lehden sarjakuvapiirtäjiin on kuulunut monia amerikkalaisen huumorin tärkeimpiä kykyjä. Monet lehdessä julkaistut sarjakuvat ovat nousseet maineeseen sen kautta. Uudelleenjulkaistuin pilakuva on vuonna 1993 julkaistu kuva, jossa koira istuu tietokoneen äärellä ja sanoo toiselle koiralle "Internetissä kukaan ei tiedä, että olet koira". Lehti ja pilakuvan luoja Peter Steiner ovat ansainneet sen lisensoidusta käytöstä jo yli 100 000 dollaria.

Seitsemän vuosikymmenen aikana lehdessä julkaistuista sarjakuvista ja pilapiirroksista on julkaistu useita kovakantisia kirjoja. Vuonna 2004 julkaistiin 656-sivuinen kokoelma, joka sisälsi kaikki lehden parhaat sarjakuvat 80 vuoden ajalta, sekä CD-levy, joka sisälsi kaikki yli 68 000 lehdessä julkaistua sarjakuvaa.

Vuodesta 2005 lähtien lehden takasivulla on julkaistu kuvatekstikilpailua, jossa lukijat voivat ehdottaa kuvatekstittömään sarjakuvaan kuvatekstiä. Ehdotuksista kolme parasta pääsee jatkoon ja lukijat äänestävät voittajan.

Elokuvat

The New Yorkerissa julkaistut novellit ja lyhyet tarinat ovat olleet monen elokuvan innoituksen lähde. Niihin lukeutuvat muun muassa Casualties of War (1989), Boys Don't Cry (1999), The Addams Family (1991), Iris (2001), Adaptation (2002), Brokeback Mountain (2005), Everything is Illuminated (2005), The Namesake (2007) ja Flash of Genius (2008).

Muualla netissä

Tutustu The New Yorkeriin myös muualla netissä:

The New Yorker on saatavilla irtonumeromyynnissä Lehtipisteissä kautta maan ja tilattavissa Suomeen kaikilla laitteilla ja alustoilla toimivana digitaalisena lehtenä.

Tuotekuvauksen lähteenä käytetty englanninkielistä Wikipediaa.

Ilmestyy

Viikoittain, 47 numeroa vuodessa

Julkaisija

Condé Nast

Päätoimittaja

David Remnick

Ensimmäinen numero

21.2.1925

Levikki

1 071 980 (AAM 2014)

Irtonumero

12,20 € (Lehtipiste)

ISSN

0028-792X

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram