Edge on usean alustan peleihin erikoistunut pelilehti, jota julkaisee brittiläinen Future plc. Lehdestä ilmestyy 13 numeroa vuodessa. Edge tunnetaan alan kontakteistaan, erottuvasta kolmannen persoonan kirjoitustyylistään, sen vuosittain jakamista palkinnoistaan sekä pitkäikäisyydestään pelilehtien markkinoilla.
Perustamisestaan lähtien Edge on tarjonnut erottuvia ja palkittuja näkemyksiään ja mielipiteitään videopeleistä sitoutuneille pelaajille, pelialan ammattilaisille ja luoville johtajille. Nykyään se tavoittaa uusia yleisöjä uusien kanavien kautta verkkosivustonsa, sosiaalisen median sekä interaktiivisen iPad-painoksen kautta, joka mahdollistaa animaation, äänen ja videon hyödyntämisen.
Edge-lehden sisältöä
Lehden joka numero sisältää making of -artikkelin, jossa kerrotaan tietyn pelin kehitystyöstä ja haastatellaan yhtä kehittäjistä. Time extend -artikkelisarjassa tutustutaan takautuvasti tiettyyn aiemmin julkaistuun peliartikkeliin ja jälkiviisauden tarjoamien etujen avulla perusteellinen tutkiminen tarjoaa mielenkiintoisia ja innovatiivisia näkökulmia.
Codeshop-osiossa tutkitaan teknisempiä aiheita, kuten 3D-mallinnusohjelmistoja ja middlewareja, kun taas Studio Profile ja University Profile ovat yhden sivun mittaisia pelistudioiden ja peliohjelmointia opettavien yliopistojen esittelyjä.
Lehti ei ole julkaissut artikkelien ja arvostelujen kirjoittajia, vaan listan kaikista numeron tekemiseen osallistuneista toimittajista. Vuodesta 2014 lähtien osa artikkelien kirjoittajista on kuitenkin mainittu.
Edgen nykyisiä kolumnisteja ovat muun muassa James Leach, Clint Hocking ja Tadhg Kelly. Lehden alkupuolella on yleensä useiden muiden kolumnistien juttuja pelialasta yleensä. Heitä ovat muun muassa Steven Poole, Leigh Alexander ja Brian Howe.
Aiempia kolumnisteja ovat olleet muun muassa Paul "Mr Biffo" Rose (Digitiser), Toshihiro Nagoshi (Sega), Tim Guest, N'Gai Croal ja Jeff Minter. Useita kolumneja on julkaistu nimettömänä pseudonyymillä RedEye ja japanilaiset toimittajat ovat kirjoittaneet säännöllisesti Something About Japan -kolumnia.
Edgen peliarvostelut
Edge arvostelee pelit asteikolla 1-10, jossa 1 on huonoin ja 10 paras arvio. Arvosteluskaala oli koko lehden pitkän historian ajan seuraava:
1 - katastrofaalinen, 2 - kauhea, 3 - vakavasti puutteellinen, 4 - pettymys, 5 - keskiverto, 6 - kelvollinen, 7 - ansioitunut, 8 - erinomainen, 9 - ällistyttävä, 10 - vallankumouksellinen.
Sanallisista arvosteluista luovuttiin numerossa 143 ja siitä eteenpäin pelit on arvosteltu vain numeroin.
Vuoteen 2016 mennessä vain 18 peliä on saanut lehdeltä täyden 10/10 arvostelun:
- Super Mario 64 (Nintendo 64)
- Gran Turismo (PlayStation)
- The Legend of Zelda: Ocarina of Time (Nintendo 64)
- Halo: Combat Evolved (Xbox)
- Half-Life (PC)
- Halo 3 (Xbox 360)
- The Orange Box (PS3, Xbox 360, PC)
- Super Mario Galaxy (Wii)
- Grand Theft Auto IV (PS3, Xbox 360, PC)
- LittleBigPlanet (PS3)
- Bayonetta (PS3, Xbox 360)
- Super Mario Galaxy 2 (Wii)
- Rock Band 3 (PS 3, Xbox 360)
- The Legend of Zelda: Skyward Sword (Wii)
- The Last of Us (PS3)
- Grand Theft Auto V (PS3, Xbox 360)
- Bayonetta 2 (Wii U)
- Bloodborne (PS 4)
Edge-lehden historiaa
Edgen perusti lokakuussa 1993 Steve Jarrett, pitkäaikainen videopelitoimittaja, joka on ollut perustamassa myös useita muita Futuren lehtiä.
Vuosina 1995-2002 osa Britannian painoksen sisällöstä julkaistiin Yhdysvalloissa Next Generation -pelilehdessä. Vuonna 2007 Futuren yhdysvaltalainen tytäryhtiö Future US alkoi uudelleenjulkaisemaan Edgen sisältöä Next Generation -lehden verkkosivuilla. Samalla Edgen verkkosivut ja blogi sisällytettiin osaksi NextGenin verkkosivuja. Heinäkuussa 2008 koko sivusto uudelleenbrändättiin Edgen nimellä, koska se oli brändeistä vanhempi. Vuonna 2014 Future lakkautti Edgen verkkosivut ja muut videopelijulkaisunsa ja verkkosivut siirettiin GamesRadarin alle.
Lokakuussa 2003 lehden päätoimittaja João Diniz-Sanches, apulaispäätoimittaja David McCarthy ja muita toimittajia lähti lehdestä. Ulosmarssin jälkeen päätoimittaja on toiminut jo kolmatta kertaa urallaan Tony Mott.
Maaliskuussa 2009 ilmestyi lehden 200. numero. Se julkaistiin 200 eri kannella, joista jokainen kunnioitti yhtä peliä. Yleisessä jakelussa oli 199 versiota ja yksi kansista oli vain tilaajille. Jokaista kantta painettiin 200 kappaletta, mikä riitti kattamaan lehden silloisen levikin (28 898).
Edge on uudistunut kolmesti perustamisensa jälkeen. Ensimmäinen uudistus tapahtui vuonna 1999, toinen vuonna 2004 ja kolmas vuonna 2011. Uudistuksissa lehden fyysinen koko ja paperin laatu on muuttunut.
Saatavuus ja tilaaminen
Edge on saatavilla irtonumeromyynnissä hyvin varustelluista lehtipisteistä (hinta 10,90 €).
Lisäksi lehti on tilattavissa Suomeen suoraan kustantajan verkkokaupasta joko painettuna lehtenä tai iOS- ja Android-laitteilla toimivana digitaalisena lehtenä.
Näin teet lehtitilauksen:
- Siirry kustantajan verkkokauppaan katso tarjous -nappulasta.
- Valitse painettu lehti, digilehti tai yhdistelmätilaus.
- Valitse toimitusalueeksi Eurooppa.
- Valitse neljännesvuosittainen kestotilaus (continuous) tai vuoden määräaikaistilaus.
- Siirry maksamaan tilaus.
Tilauksen voi maksaa Visa- ja MasterCard-luottokorteilla tai PayPalilla.
Saat ensimmäisen numeron 7-21 päivän sisällä tilauksesta. Lehti lähetetään Isosta-Britanniasta ja jatkossa saat lehdestä ilmestyvät numerot 10-14 päivän sisällä niiden julkaisusta.
Katso myös:
- Viralliset sivut (GamesRadar+)
- Metacritic (lehden peliarvostelut)