Miten vanhat aikakauslehdet kuuluu kierrättää?

Aikakauslehtien kierrätys. Kuvassa pino vanhoja sarjakuvalehtiä.

Mietitkö, mitä tehdä vanhoille aikakauslehdille? Hyvä uutinen on, että Suomessa aikakauslehdet on mahdollista kierrättää ja tarjota materiaaleille uusi elämä ja välttää niiden päätyminen kaatopaikalle.

Modernista digitaalisesta ajasta huolimatta painettuja aikakauslehtiä tuotetaan, luetaan ja hävitetään edelleen päivittäin.

Olipa sinulla kasa vanhoja aikakauslehtiä sitten kotona tai toimistolla, on tärkeää päästä niistä eroon vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Tässä kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää aikakauslehtien kierrätyksestä.

Aikakauslehti kuuluu paperinkeräykseen

Paperinkeräykseen kuuluu kaikki postilaatikosta tuleva paperi eli aikakauslehdet, sanomalehdet, mainokset, esitteet, kopiopaperit, tulosteet, uusiopaperi ja kirjekuoret.

Aikakauslehdistä ja mainoksista on hyvä poistaa mahdolliset muovikääreet. Ikkunalliset kirjekuoret voi laittaa paperinkeräykseen sellaisenaan.

Paperinkeräykseen eivät kuulu kirjat, jäljentävät paperit, salassapidettävät paperit, kopiopapereiden kääreet, alumiini- ja vahapintaiset paperit, lahja- ja käärepaperit, paperikassit, pahvit, kartongit ja muovit.

Mistä materiaaleista aikakauslehdet valmistetaan?

Aikakauslehdet valmistetaan kiiltäväpintaisesta paperista. Tavallisesti aikakauslehtien valmistuksessa käytettävä paperi valmistetaan paperikoneilla paperimassasta.

Aikakauslehtien valmistuksessa käytetty paperimassa voi olla mekaanista, kierrätettyä tai kemiallista, lehden laadusta riippuen.

Aikakauslehtikustantajat valitsevat paperityypin, joka toimii hyvin heidän koneissaan ja täyttää lukijoiden vaatimukset.

Aikakauslehtien valmistuksessa käytetään monia eri laatuisia papereita, minkä vuoksi jotkut lehdet tuntuvat paksummilta ja "kiiltävämmiltä" kuin toiset. Paperin laatu on kustantajan valinta.

Missä voi kierrättää vanhat aikakauslehdet?

Vanhat sanoma- ja aikakauslehdet voi viedä:

  1. Kiinteistön paperinkeräysastiaan
  2. Rinki-Ekopisteeseen tai
  3. Sortti-asemalle.

Löydät lähimmän paperinkierrätyspisteen kierratys.info-sivustolta.

Älä vie kierrätykseen kastuneita tai likaisia lehtiä.

Voiko vanhoille aikakauslehdille tehdä muuta kuin viedä ne paperinkeräykseen?

Jos sinulla on paljon vanhoja aikakauslehtiä, voit kysyä paikallisista kouluista, hyväntekeväisyysjärjestöistä tai kirjastoista, olisiko niillä kiinnostusta ottaa vanhoja lehtiä vastaan.

Lähes millään vanhoilla aikakauslehdillä ei ole jälleenmyyntiarvoa, eivätkä antikvariaatit ja divarit ota niitä edes ilmaiseksi.

Vain priimakuntoiset 1950-60-luvun Korkkarit, Tex Willerit ja Aku Ankat saattavat mennä kaupaksi.

Jotkin antikvariaatit näyttävät ostavan myös hyväkuntoisia ammattilehtiä, harrastelehtiä ja sota-aiheisia lehtiä, sekä 1950-luvun tai vanhempia Kotiliesi-lehtiä.

Mitä kierrätyspaperista tehdään?

Kierrätyspaperi toimitetaan hyödynnettäväksi paperitehtaalle, missä siitä valmistetaan uutta paperia usein sanomalehtituotantoa varten.

Paperitehtaalla kierrätyspaperista poistetaan painoväri pesemällä eli siistaamalla, jonka jälkeen massasta valmistetaan uuden paperin raaka-ainetta.

Erikseen kerättävästä vaaleasta toimistopaperista valmistetaan talous- ja wc-paperia.

Uusiopaperin valmistaminen säästää energiaa ja luonnonvaroja. Lisäksi se tuottaa vähemmän ympäristöpäästöjä.

Onko aikakauslehtien kierrätykselle ekologisempaa vaihtoehtoa?

Aikakauslehdet ovat kierrätettäviä, joten ne ovat jo varsin ympäristöystävällisiä.

Kustantajien näkökulmasta tehokkain tapa vähentää lehtipainossa syntyvän paperin määrää on arvioida aikakauslehden painos mahdollisimman tarkasti.

Kuluttajan näkökulmasta ympäristöystävällinen valinta on siirtyä lukemaan painetun lehden sijasta digitaalisia näköislehtiä.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram