Äänikirja­palvelut vertailussa

Mikä on paras äänikirjapalvelu? Vertailimme 4 suosittua äänikirjapalvelua.

Äänikirjat ovat kasvattaneet viime vuosina räjähdysmäisesti suosiotaan. Koronavuonna 2020 kaunokirjallisuuden sähköisten julkaisujen myynti kasvoi 97,4 prosenttia ja lasten- ja nuorten kirjojen 86,1 prosenttia. Kustannusyhdistyksen mukaan äänikirjojen myynti kasvoi peräti 122 prosenttia. Samalla äänikirjojen suoratoistopalvelut ovat kertoneet kymmenien prosenttien liikevaihdon kasvusta ja sadoistatuhansista uusista käyttäjistä. Varhaisten omaksujien lisäksi äänikirjoja ovat oppineet kuluttamaan muun muassa ulkoilijat, kuntoilijat ja pendelöijät.

Äänikirjojen ohella suomalaiset viettävät aikaa nauhoitettujen puheohjelmien eli podcastien parissa. Digitaalista kuuntelusisältöä kulutetaan enimmäkseen älypuhelimeen ladattavilla suoratoistoohjelmilla ja yhä harvemmin fyysiseltä tallenteelta, kuten cd-levyltä. Ilmaissisällön lisäksi netistä löytyy useita äänikirjojen suoratoistopalveluita, joissa kuukausimaksua vastaan pääsee käsiksi laajempaan valikoimaan äänikirjoja uutuuksista klassikkoteoksiin.

Mikä sitten on paras tai edullisin äänikirjapalvelu? Mikä palvelu sopii yksin satunnaisesti tai paljon äänikirjoja kuuntelevalle, pariskunnalle tai lapsiperheelle? Tässä jutussa esittelemme ja vertailemme 5 suosittua äänikirjapalvelua, jotka tarjoavat suomenkielisiä äänikirjasisältöjä.

Sisällysluettelo

 1. Elisa Kirja
 2. Nextory
 3. BookBeat
 4. Storytel

Elisa Kirja #1 Paras äänikirjapalvelu

1. Elisa Kirja – Edullisin jos kuuntelet vain vähän

Elisa Kirja on vuonna 2010 perustettu, Elisa Oyj:n tuottama digikirjapalvelu, joka tarjoaa markkinoiden laajimman valikoiman suomenkielistä kirjallisuutta äänikirja- ja e-kirjamuodossa.

Elisa Kirjan kuukausitilaus maksaa 16,99 €/kk. Kuukausitilaus kattaa "maan laajimman valikoiman suomenkielisiä ääni- ja e-kirjoja", jotka ovat kuunneltavissa Android- ja iOS-älypuhelimella tai -tabletilla missä ja milloin tahansa – myös offline-tilassa lataamalla kirjat etukäteen Elisa Kirja -sovellukseen.

Vaikka Elisa Kirjan kuukausitilauksen hinta ei poikkea muiden johtavien äänikirjapalvelujen hinnasta, on sillä yksi merkittävä etu kilpailijoihin nähden: Elisa Kirjasta voi ostaa ääni- ja e-kirjoja myös omaksi. Yksittäisten äänikirjojen hinnat ovat tällä hetkellä alkaen 3,90 € ja tyypillisesti kymmenen euron molemmin puolin. Uutuuskirjoista voi tosin joutua pulittamaan jopa kymmeniä euroja.

Omaksi ostettujen äänikirjojen hyvä puoli on, että ne ovat aina käytössäsi, vaikka et olisi kuukausitilaaja. Niitä voi kuunnella ilman kuukausitilausta ja tilausjakson päättymisen jälkeen ilman minkäänlaisia tunti- tai muita rajoituksia. Yksittäisiä äänikirjoja on mahdollista ostaa myös ilman luottokorttia, sillä maksutapoina käyvät useimpien pankkien verkkomaksut sekä MobilePay.

Jos siis kuuntelet äänikirjoja vain satunnaisesti, haluat kokeilla äänikirjoja ilmaisten klassikkoteosten kautta tai ylipäätään maksaa vain sinua kiinnostavista sisällöistä, voi Elisa Kirja olla paras ratkaisu juuri sinulle.

Elisa Kirjan plussat ja miinukset:

+ Laajin valikoima kotimaista sisältöä
+ Ilmaisia klassikkoteoksia
+ Lasten kuvaäänikirjoja
+ Myös ruotsin-, englannin- ja vironkielistä kirjallisuutta
+ Yksittäisten äänikirjojen ostaminen edullisin ratkaisu jos kuuntelet vain vähän
+ Äänikirjoja voi ostaa myös verkkomaksuilla ja MobilePayllä
- Ei perhetilausta

Elisa Kirjan ilmainen kokeilu: Kokeile 14 päivää hintaan 0 €!

Nextory #2 Paras äänikirjapalvelu

2. Nextory – Halvempi rajaton äänikirjapalvelu

Nextory on vuonna 2015 Ruotsissa perustettu ääni- ja e-kirjapalvelu, joka toimii tätä nykyä useissa Euroopan maissa. Yrityksen visio on tuoda kirjat yhä useampien saataville ja haastaa käsitys siitä, mitä kirjan lukeminen voi itse asiassa tarkoittaa. Se haluaa saada ihmiset lukemaan enemmän tekemällä lukukokemuksesta monipuolisemman ja rikkaamman sen sijaan, että he käyttävät aikaansa sosiaalisessa mediassa surffailuun.

Nextory tarjoaa yli 100 000 e-kirjan ja äänikirjan valikoiman, jonka parista se uskoo löytyvän miellyttävää luettavaa ja kuunneltavaa kaikille, mukaan lukien perheen pienimmät. Palvelun kautta äänikirjoja voi kuunnella missä ja milloin vain, kunhan käytössäsi on Android- tai iOS-käyttöjärjestelmällä varustettu älypuhelin tai tabletti.

Nextoryn tilausmallit:

 • Pronssi – 20 tuntia kuuntelua kuukaudessa – 9,99 €/kk
 • Kulta – Rajattomasti kuuntelua kuukaudessa – 16,99 €/kk
 • Perhe – Samanaikaista kuuntelua 2-4 käyttäjälle – 19,99-27,99 €/kk

Nextoryn plussat ja miinukset:

+ Yli 100 000 kirjan valikoima
+ 3 erilaista tilausmallia
+ Perhetilaus 2-4 käyttäjälle

Nextory ilmainen kokeilu: Kokeile 14 päivää hintaan 0 €!

BookBeat #3 Paras äänikirjapalvelu

3. BookBeat – Kokeile äänikirjoja edullisesti

BookBeat on Ruotsista kotoisin oleva digitaalisten kirjojen tilauspalvelu, joka on perustettu vuonna 2015. BookBeat mainostaa olevansa Suomen suosituin äänikirjapalvelu. Se tarjoaa yli 200 000 äänikirjan ja e-kirjan valikoiman, josta löytyy mielenkiintoista kuunneltavaa ja luettavaa kaiken ikäisille ja kaikkiin makuihin.

BookBeat toimii kuukausimaksuperiaatteella: kuukausimaksua vastaan käyttäjä saa lukea ja kuunnella suoratoistona kaikkia palvelun sisältöjä joko tietyn tuntimäärän kuukaudessa tai rajattomasti.

BookBeatin paketit:

 • Basic – Sisältää 20 tuntia luku- ja kuunteluaikaa kuukaudessa – 9,99 €/kk
 • Standard – Sis. 100 tuntia luku- ja kuunteluaikaa kuukaudessa – 14,99 €/kk
 • Premium – Kuuntele ja lue kaikkea rajattomasti – 19,99 €/kk
 • Perhetili – Lisäprofiilit 4,90 €/kk

Mikäli et halua ostaa yksittäisiä äänikirjoja, vaan päästä vain kympin kuukausittaisella panoksella käsiksi laajempaan valikoimaan, saattaa BookBeatin edullinen kuukausitilaus olla paras vaihtoehto löytää itselle mielekästä kuunneltavaa.

Jos huomaat, että 20 tuntia kuukaudessa ei ole sinulle riittävä, on paketti helppo päivittää suurempaan tai vaihtaa palvelu kokonaan toiseen.

BookBeatin plussat ja miinukset:

+ Suomen suosituin äänikirjapalvelu
+ Yli 200 000 äänikirjaa ja e-kirjaa
+ 3 erilaista pakettia erilaisiin tarpeisiin
+ Tarjoaa tilausmallin myös 100 tunnin kuunteluun
+ Helpot lisäprofiilit muille perheenjäsenille
- Kallein rajaton tilauspaketti

BookBeat ilmainen kokeilu: Kokeile 14 päivää hintaan 0 €!

Storytel #4 Paras äänikirjapalvelu

4. Storytel – Lapsiperheen äänikirjapalvelu

Vuonna 2005 Ruotsissa perustettu Storytel-palvelu on levinnyt jo yli 20 maahan Euroopassa, Aasiassa, Lähi-idässä ja Amerikoissa. Suomessa palvelu aloitti keväällä 2016.

Storytel on useimpien muiden äänikirjapalveluiden tavoin kuukausimaksullinen suoratoistopalvelu. Erilaisia tilausvaihtoehtoja on neljä ja tilausta vastaan saa luettavaksi ja kuunneltavaksi koko sisällön: yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa, podcastia ja Storytel Originals -sisältöjä.

Storytelin selkeimmät vahvuudet ovat kaikkiin tilausmalleihin sisältyvä Kids Mode -käyttäjäprofiili, joka antaa lapselle turvallisen pääsyn lapsille turvalliseen sisältöön, sekä perhetilausmallit jopa 3 aikuiselle ja 3 lapselle.

Storytelin tilausmallit:

 • Light – Lue ja kuuntele 20 tuntia kuukaudessa – 9,99 €/kk
 • Unlimited – Lue ja kuuntele rajattomasti – 16,99 €/kk
 • Family – Sisältää 2 aikuistiliä ja 2 lapsitiliä – 20,99 €/kk
 • Family Plus – Sisältää 3 aikuistiliä ja 3 lapsitiliä – 25,99 €/kk

Storytelin plussat ja miinukset:

+ Yli 300 000 äänikirjan, e-kirjan, podcastin ja Storytel Originals -sisällön valikoima
+ 4 erilaista tilausmallia eri tarpeisiin
+ Kids Mode -tila lapsille turvalliseen sisältöön
+ Edullisimmat tilausmallit lapsiperheille

Storytelin ilmainen kokeilu: Kokeile 14 päivää hintaan 0 €. Etu koskee uusia asiakkaita.

 

Nuori nainen kuuntelee äänikirjaa kotonaan valkoisista kuulokkeista läppäri sylissään.

Mikä on edullisin äänikirjapalvelu?

Mikä sitten on paras tai edullisin äänikirjapalvelu? Yksiselitteisesti parasta äänikirjapalvelua on mahdoton nimetä, koska ihmisillä on erilaiset tarpeet: jotkut kuuntelevat vain muutaman äänikirjan silloin tällöin, kun taas toiset ahmivat niitä jatkuvasti. Jotkut arvostavat vapautta käyttää äänikirjapalvelua rajattomasti, kun toiset taas eivät halua sitoutua kuukausimaksulliseen palveluun. Jotkut valitsevat mieluiten palvelun, jonka perhetili mahdollistaa äänikirjojen kuuntelun useammalle samassa taloudessa asuvalle.

Alle 20 tuntia kuuntelua kuukaudessa

Jos kuuntelet äänikirjoja vain vähän, kannattaa valita halvempi, 20 tuntia kuukausittaista kuuntelua sisältävä tilausmalli. 20 tuntia kuukaudessa vastaa 40 minuutin päivittäistä kuuntelua. Vaihtoehtoisesti voit ostaa äänikirjoja yksittäin ja välttää kuukausimaksut kokonaan:

 1. Elisa Kirja – Osta äänikirjoja omaksi alk. 3,90 €
 2. BookBeat Basic – 9,99 €/kk
 3. Storytel Light – 9,99 €/kk
 4. Nextory Pronssi – 9,99 €/kk

Alle 100 tuntia kuuntelua kuukaudessa

Sata tuntia kuukaudessa vastaa noin 3 tuntia 20 minuuttia kuuntelua päivässä.

 1. BookBeat Standard – 14,99 €/kk

Rajattomasti kuuntelua kuukaudessa

Jos kuuntelet äänikirjoja enemmän, kannattaa valita rajaton tilaus:

 1. Elisa Kirja kuukausitilaus – 16,99 €/kk
 2. Nextory Kulta – 16,99 €/kk
 3. Storytel Unlimited – 16,99 €/kk
 4. BookBeat Premium – 19,99 €/kk

Perhetilit usealle käyttäjälle ja lapsiperheille

Jos haluat käyttää äänikirjapalvelua toisen henkilön kanssa tai mahdollistaa kirjojen kuuntelemisen myös lapsillesi, kannattaa valita perhetili:

 1. BookBeat – Lisäprofiilit kaikkiin paketteihin – 4,90 €/kk
 2. Nextory – Perhetili 2-5 käyttäjälle – 19,99-27,99 €/kk
 3. Storytel Family – 2 aikuista, 2 lasta – 20,99 €/kk
 4. Storytel Family Plus – 3 aikuista, 3 lasta – 25,99 €/kk

Laajin kirjavalikoima

Palvelut eivät paljasta valikoimiensa tarkkoja äänikirjamääriä ja käyttävät markkinoinnissa lukuja, jotka sisältävät suomenkielisten äänikirjojen lisäksi vieraskieliset äänikirjat, e-kirjat, podcastit ja muut sisällöt. Alla kuitenkin palvelujen ilmoittamia lukuja:

 • Storytel – Yli 300 000 äänikirjaa, e-kirjaa, podcastia ja Storytel Originals -sisältöä
 • BookBeat – Yli 200 000 e- ja äänikirjaa
 • Nextory – Yli 100 000 äänikirjaa ja e-kirjaa
 • Elisa Kirja – "Laajin valikoima suomenkielisiä ääni- ja e-kirjoja"

Yhteenveto

Esittelimme ja vertailimme tässä jutussa viisi suosittua äänikirjojen suoratoistopalvelua, jotka tarjoavat kuluttajille suomenkielisiä äänikirjasisältöjä. Kaikki palvelut tarjoavat myös e-kirjoja. Palvelut toimivat kuukausimaksuperiaatteella, jossa luottokortilta otettavaa maksua vastaan voi kuunnella äänikirjoja tilaustyypistä riippuen joko tietyn tuntimäärän kuukaudessa tai rajattomasti. Yksittäisiä kirjoja on mahdollista ostaa rajattomaan käyttöön vain Elisa Kirja -palvelusta.

20 tunnin kuukausittaiseen käyttöön rajoitetut palvelut maksavat kaikissa palveluissa noin kympin kuussa ja rajattomat palvelut noin 17 euroa kuussa. BookBeatilla on ainoana palveluna myös 100 tunnin käyttörajoituksella oleva tilaustyyppi.

Usean käyttäjän yhtäaikaiseen käyttöön tarkoitettuja perhetilejä tarjoavat BookBeat, Nextory ja Storytel. Perhetilien hinnat vaihtelevat palvelusta ja käyttäjämäärästä riippuen noin 15 eurosta lähemmäs 30 euroa kuussa.

Nimikkeiden määrässä mitattuna laajimman valikoiman kuunneltavaa ja luettavaa tarjoaa Storytel, joskin Elisa Kirja mainostaa sillä olevan valikoimissaan eniten suomenkielistä sisältöä.

Koska kaikissa palveluissa äänikirjoja voi kuunnella vain palvelun omalla sovelluksella, suosittelemme tutustumaan myös sovelluksen saamiin arvosteluihin ja lukemaan käyttäjien kokemuksia App Storessa tai Google Playssä.

Kaikki palvelut tarjoavat ilmaisen 2-4 viikon kokeilujakson, joka kannattaa hyödyntää ennen mihinkään palveluun sitoutumista. Samalla voit tutustua palvelun valikoimaan, sovelluksen käytettävyyteen ja asiakaspalvelun sujuvuuteen.

Toivotamme mukavia kuunteluhetkiä äänikirjojen parissa ja muistathan perua tilauksen ennen ilmaisen kokeilujakson päättymistä, jotta vältät turhat veloitukset ja pääset tutustumaan useampaan palveluun ennen lopullista valintaa!

Laajemman äänikirjapalveluvertailun löydät osoitteesta aanikirjapalvelu.fi.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram