Playboy

Playboy on inspiroiva lifestyle-lehti sekä vaativille herrasmiehille että ihan tavallisille kavereille. Hugh Hefnerin legendaarinen lehti on viihdyttänyt miehiä jo yli 55 vuoden ajan.

Playboy on lehti kirjallisuudesta, poliittisesta ajattelusta, urheilusta, taloudesta, itsensä kehittämisestä, psykologiasta ja huumorista. Vaikka se tunnetaan parhaiten kauniiden naisten kuvista, se on arvostettu myös henkilöhaastatteluistaan ja fiktiivisistä tarinoistaan.

Lehti tilattavissa nyt kaikilla laitteilla toimivana digilehtenä!

Ei saatavilla*

* Valitettavasti meillä ei tällä hetkellä ole voimassa olevaa tarjousta tästä lehdestä. Ole hyvä ja tutustu muihin loistaviin lehtitarjouksiin alla. :)

Playboy on yhdysvaltalainen miesten lifestyle- ja viihdelehti. Sen perusti Hugh Hefner yhdessä kumppaneidensa kanssa Chicagossa vuonna 1953. Playboy tunnetaan sen keskiaukeaman alaston- ja puolialastonkuvista eli Playmateista. Playboy on ollut tärkeässä osassa seksuaalista vallankumousta ja se on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä. Yhdysvaltain lippulaivajulkaisun lisäksi lehti ilmestyy monissa eri maissa ympäri maailmaa omalla kielellään.

Lehdellä on pitkä historia lyhyiden tarinoiden julkaisemista tunnetuilta novellisteilta, kuten Arthur C. Clarke, Ian Fleming ja Margaret Atwood. Lehdessä on julkaistu myös kokosivun kokoisia värisarjakuvia, joita ovat piirtäneet muiden muassa Jack Cole, Eldon Dedini ja Jules Feiffer. Playboy tarjoaa joka kuukausi julkisuuden henkilöiden haastatteluja, joita ovat antaneet monet artistit, elokuvaohjaajat, journalistit, uskonnolliset henkilöt, poliitikot, urheilijat, kilpa-ajajat ja monet muut. Lehti tunnetaan hyvin liberaalista toimituksellisesta asenteestaan, mutta se haastattelee myös konservatiivisempia henkilöitä.

Playboyn historiaa

Keväällä 1953 Illinoisin yliopiston psykologian osastolta valmistunut Hugh Hefner työskenteli useille lehdille, mutta oli suunnitellut samalla omaa lehteä, jota hän kutsuisi nimellä Stag Party. Hän perusti HMH Publishing Corporation -yrityksen ja palkkasi ystävänsä Eldon Sellersin etsimään sijoittajia. Hefner sai kokoon vain vähän yli 8 000 dollaria, joista osa tuli hänen veljeltään ja äidiltään. Lisäksi markkinoilla oli jo Stag-niminen miesten seikkailulehti, joka uhkasi haastaa Hefnerin oikeuteen, mikäli hän perustaisi lehden haluamallaan nimellä. Hefner, hänen vaimonsa Millie ja Sellers alkoivat etsimään uutta nimeä ja päätyivät lopulta Sellerin ehdotuksesta Playboy-nimeen.

Ensimmäisen Playboyn kannessa esiintyi Marilyn Monroe (1953). Kuva: Wikimedia CommonsLehden ensimmäinen numero ilmestyi joulukuussa 1953 ilman päivämäärää, koska Hefner ei ollut varma tuleeko toista numeroa ollenkaan. Hän teki lehden omassa keittiössään. Ensimmäinen keskiaukeaman tyttö oli Marilyn Monroe, vaikkakin käytetty valokuva oli alunperin otettu kalenterikuvaksi. Hefner valitsi mielestään seksikkäimmän otoksen, jossa Marilyn venytteli toinen käsi koholla punaista samettitaustaa vasten silmät kiinni ja suu auki. Lehteä mainostettiin Marilynin alastomuudella, valmiiksi suositulla kalenterilla sekä kiusoittelevilla kuvilla, mitkä yhdessä tekivät Playboysta menestyksen. Lehden ensimmäinen numero maksoi 50 senttiä ja se myytiin loppuun viikoissa. Sen arvioitu levikki oli 53 991.

Vuosina 1966-1976 lehden fiktiotoimittajana toimi Robie Macauley ja tänä aikana lehti julkaisi useiden tunnettujen kirjoittajien fiktiivisiä tarinoita ja runoja. Macauley kirjoitti itse kaikki suositut Ribald Classic -sarjat, jotka julkaistiin 1978-1984.

Playboyn huippuajat olivat 1970-luvulla, jonka jälkeen sen levikki ja kulttuurinen merkitys alkoi pienentymään alan kilpailun myötä. Samaa kohderyhmää tavoittelivat muun muassa Penthouse, Oui ja Gallery sekä useat niin sanotut lad-lehdet, kuten Maxim, FHM ja Stuff. Vastauksena Playboy on yrittänyt puolustaa otettaan 18-35 -vuotiaiden miesten keskuudessa muokkaamalla sisältöään ja tuomalla lehteensä kohdeyleisöä kiinnostavien persoonien, kuten hip-hop -artistien, haastatteluja.

Vuonna 1970 Playboystä tuli ensimmäinen miestenlehti, jota julkaistiin myös pistekirjoituksena. Se on myös yksi harvoista lehdistä, jonka mikrofilmi oli värillinen, eikä mustavalkoinen. Lehden myydyin numero oli marraskuun 1972 numero, jota myytiin yli 7,1 miljoonaa kappaletta. Numeron kannessa oli malli Pam Rawlings.

Hugh Hefnerin tytär Christie Hefner tuli mukaan tekemään lehteä 1975 ja nousi yrityksen johtajaksi vuonna 1988. Vuonna 2008 hän ilmoitti jättävänsä yrityksen johtajan tehtävät, koska hän halusi osallistua enemmän hyväntekeväisyystyöhön.

Lehti juhli 50-vuotisjuhliaan tammikuun 2004 numerossa. Juhlia pidettiin Las Vegasissa, Los Angelesissa, New Yorkissa ja Moskovassa.

Kesäkuussa 2009 lehti yhdisti ensin heinä-elokuun numerot yhdeksi ja myöhemmin vielä tammi-helmikuun numerot yhdeksi, jolloin lehden ilmestymiskerrat vähenivät 12:sta kymmeneen.

Heinäkuussa 2010 Hefner yritti ostaa loppuosan yrityksestä, joka ei ollut vielä hänen omistuksessaan. Penthousen omistaja FriendFinder Networks Inc. teki vastatarjouksen, mutta 70 prosenttia osakkeista omistanut Hefner ei suostunut kauppaan. Tammikuussa 2011 Hefner korotti tarjoustaan ja Playboyn kustantaja suostui tarjoukseen. Kauppa sinetöitiin maaliskuussa 2011.

Suomalaisista Playboyssä on ovat esiintyneet Gina Goldberg, Kata Kärkkäinen ja Linda Lampenius, joka oli ainoa suomalainen julkkis-kansikuvahahmo.

Lokakuussa 2015 Playboy ilmoitti, että maaliskuun 2016 numerosta alkaen lehti ei tule enää sisältämään täydellistä alastomuutta. Lehden toimitusjohtaja Scott Flanders myönsi, ettei aikakauslehti pysty kilpailemaan ilmaiseksi saatavilla olevan internet-pornografian ja alastomuuden kanssa. Uudelleensuunniteltu lehti tulee jatkossakin esittelemään kuukauden Playmaten ja naisten kuvia, mutta sen luokitus tulee olemaan jatkossa "ei sovellu alle 13-vuotiaille".

Lähteenä käytetty englanninkielistä ja suomenkielistä Wikipediaa.

Julkaisija

Playboy Enterprises

Päätoimittaja

Hugh Hefner

Ensimmäinen numero

joulukuussa 1953

Levikki

1 628 567 (2014)

Lukijaprofiili

83 % mieslukijoita, 17 % naislukijoita

Irtonumero

11,50 € (Lehtipiste)

ISSN

0032-1478

Maa

Yhdysvallat

Kieli

englanti

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram