Teknologia kehittyy jatkuvasti ja muuttaa tapaamme elää ja työskennellä. Nykyään voimme ostaa tavaroita ja palveluita helposti kotisohvalta, viestitellä ystävien kanssa missä tahansa olemme, maksaa ostoksia ja laskuja älylaitteella, tilata taksin tai Uber-kyydin, tai käydä vaikka lääkärin vastaanotolla videoyhteyden välityksellä. Teknologia muuttaa myös tapaamme oppia uusia asioita ja kouluttautua, tehdä yhteistyötä ja esimerkiksi kaupunkisuunnittelua.
Miten teknologia on muuttanut aikakauslehtialaa erityisesti digilehtien nousun myötä? Tässä 6 näkyvää muutosta:
1. Digitaalinen jakelu
Teknologia on mahdollistanut aikakauslehtien jakelun digitaalisesti, esimerkiksi internetin välityksellä. Digitaalisten aikakauslehtien eli digilehtien kaltaisten innovaatioiden kautta julkaisijat ja kustantajat voivat nyt jakaa sisältöjään lukijoille maailmanlaajuisesti ilman fyysisiä jakelukanavia.
Digilehtien yleistyminen on alentanut myös paino- ja jakelukustannuksia.
2. Interaktiivinen sisältö
Digitaalisissa lehdissä on mahdollisuus sisällyttää sisältöihin interaktiivisia elementtejä, kuten hyperlinkkejä, videoita, animaatioita, ääntä, podcasteja, musiikkia ja sosiaalisen median linkkejä, jotka voivat parantaa lukijoiden lukukokemusta.
Digilehtien interaktiivista sisältöä edustavat myös vuorovaikutteiset tietokilpailut ja kyselyt, mainokset, lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden elementit, sekä mahdollisuus etsiä sisältöä laajemmassa mittakaavassa esim. koko digiarkistosta.
3. Data ja analytiikka
Digilehtien avulla kustantajat voivat kerätä enemmän ja laadukkaampaa tietoa lukijoidensa käyttäytymisestä ja sitoutumisesta, kuten siitä, mitkä artikkelit ovat suosituimpia ja miten kauan he viettävät aikaa artikkelien lukemiseen. Näitä tietoja voidaan käyttää saamaan parempi kuva lukijoiden kiinnostuksenkohteista ja mieltymyksistä toimituksellisia valintoja varten.
Datankeruu on mahdollistanut myös personoitujen ja räätälöityjen sisältöjen (myös mainosten) tarjoamisen lukijoille heidän lukuhistoriansa ja mieltymystensä perusteella.
4. Uudenlaiset tilausmallit
Digitaalisuus on mahdollistanut aikakauslehtikustantajille tilauspohjaisten mallien ja eri käyttöoikeustasojen tarjoamisen, joista ne saavat tasaisen tulovirran.
Kuluttajille uudenlaiset tilausmallit tarkoittavat vaihtoehtoisia tilaus- ja hinnoittelumalleja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman.
Dataa ja analytiikkaa voidaan edelleen käyttää tilausmallien suosioiden seurantaan ja analysointiin.
5. Mobiilioptimointi
Digitaaliset julkaisut on lähes poikkeuksetta optimoitu mobiililaitteille, kuten älypuhelimille ja tableteille, joten lukijoiden on helppo käyttää ja lukea sisältöjä liikkeellä ollessaan.
Mobiilioptimoinnin ansiosta digilehden navigointi ja lukeminen on helppoa. Tämä tekee lukukokemuksesta mukavamman ja nautinnollisemman lukijoiden käyttämästä laitteesta riippumatta.
Digilehdissä voidaan käyttää myös esimerkiksi push-ilmoituksia, kirjasinkoon muunninta, zoomia ja ääneen lukua.
6. Personointi
Dataa ja analytiikkaa voidaan käyttää digitaalisissa lehdissä henkilökohtaisten sisältösuositusten tarjoamiseen lukijoille heidän lukuhistorian ja mieltymystensä perusteella.
Personointia voidaan käyttää sellaisten tilausmallien tarjoamiseen, joissa lukijat voivat valita haluamansa sisällön. Sitä voidaan soveltaa myös digilehden ulkoasuun ja navigaatioon.
Personoinnin avulla lukijalle voidaan tarjota myös osuvampaa, hänen kiinnostuksenkohteita vastaavaa mainontaa.